ΕΛΛΑΔΑ

Ικανοποίηση αλλά και οργή: Τι λένε στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς

Ικανοποίηση αλλά και οργή: Τι λένε στο CNN Greece παράγοντες της αγοράς
CNN Greece / Κώστας Πλιάκος

Ικανοποίηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι συγκρατημένη προς το παρόν.

Ικανοποίηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της Αθήνας παρά το γεγονός ότι η κίνηση είναι συγκρατημένη προς το παρόν.

Όπως είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αθηνών ο κύριος Σταύρος Καφούνης, όλα κινούνται ομαλά στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και δεν παρατηρούνται ουρές.

Μάλιστα, ο κόσμος δεν περιμένει πολύ και δεν έχουμε φαινόμενα όπως αυτά που είχαμε δει στο προηγούμενο άνοιγμα.

Αναφορικά τώρα με το σύστημα των SMS και τον ραντεβού με αντίστοιχη αποστολή μηνύματος από τα εμπορικά καταστήματα ο κύριος Καφούνης δηλώνει ότι ο εμπορικός κόσμος είναι ευχαριστημένος.

«Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει και είναι κάτι το οποίο φαίνεται να λειτουργεί καλά. Και θα πρέπει να διατηρηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκρηκτική, ωστόσο, είναι η κατάσταση στην Πάτρα μια από τις περιοχές στις οποίες ανεστάλη το άνοιγμα της αγοράς.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πόλης Κώστας Ζαφειρόπουλος είπε ότι οι επιχειρηματίες της Πάτρας δεν είναι απλώς απογοητευμένοι, είναι οργισμένοι και ασκούν πιέσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις και πλήρες άνοιγμα της αγοράς.

Σε πολλές περιοχές της Πάτρας, τα καταστήματα σήμερα άνοιξαν χωρίς να πωλούν προϊόντα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Θέση του εμπορικού συλλόγου, όπως είπε ο κύριος Ζαφειρόπουλος, είναι οι διαμαρτυρίες να μην ξεφύγουν εκτός νομιμότητας να τηρηθούν οι αποφάσεις.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι εμπορικός κόσμος «θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και δεν θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Αναφορικά με την έκτακτη βοήθεια που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα, ο κ. Ζαφειρόπουλος χαρακτήρισε τα ποσά επίδομα επαιτείας και τόνισε ότι στην Πάτρα τα καταστήματα έχουν κατά μέσο όρο ενάμιση εργαζόμενο.

Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι αν μείνουν κλειστά όλο τον Απρίλιο θα πάρουν επίδομα 1.000 € αν μείνουν κλειστά το μισό μήνα θα πάρουν 500 € τη στιγμή που την περασμένη βδομάδα αναμένοντας το άνοιγμα της αγοράς έκαναν παραγγελίες για νέο εμπόρευμα και έχοντας ως στοκ ήδη το 80% των προϊόντων τους.

«Οι περισσότεροι καταστηματάρχες στην Πάτρα δανείστηκαν την περασμένη βδομάδα προκειμένου να μπορέσουν να ανανεώσει το εμπόρευμα τους και να ανοίξουν» καταλήγει ο κύριος Ζαφειρόπουλος.

Εστίαση: 20.000 επιχειρήσεις δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα

Αναφορικά τώρα με το θέμα της εστίασης, ικανοποιημένος από το πακέτο ενίσχυσης που ανακοινώθηκε προ ημερών δήλωσε στo CNN Greece ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κύριος Γιώργος Καββαθάς.

Tόνισε δε:

«Είναι το πιο σημαντικό μετρό που η λύση μέχρι στιγμής για την αίτηση γιατί είναι στοχευμένο όπως ζητούσε και από την αρχή ο κλάδος».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο και όπως δείχνουν τα πράγματα βεβαιότητα ότι η εστίαση χάνει και το Πάσχα, ο κύριος Καββαθάς είπε ότι είναι βεβαίως κάτι αρνητικό αλλά για τους επιχειρηματίες είναι προτιμότερο να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοιχτά παρά να συμβεί σε αυτούς ότι συνέβη στο λιανεμπόριο, που αναγκάστηκε να ανοίγει και να κλείνει.

Αναφορικά τέλος με τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο πακέτο στήριξης της εστίασης, ο κύριος Καββαθάς είπε ότι το 30% του κλάδου είχε αύξηση τζίρου στο προηγούμενο διάστημα που σημαίνει ότι δεν μπαίνει καθόλου στο πρόγραμμα από το υπόλοιπο 70% του που είχαν μείωση τζίρου το 37% θα μείνει εκτός βοήθειας γιατί δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Με απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει ότι 34.000 επιχειρήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα και περίπου 20.000 επιχειρήσεις δεν θα ενταχθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ