ΕΛΛΑΔΑ

Ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία με τις καταγγελίες Κοντονή για το κακούργημα της δωροδοκίας

Ανασύρεται από το αρχείο η δικογραφία με τις καταγγελίες Κοντονή για το κακούργημα της δωροδοκίας
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME

Εξελίξεις δρομολογεί η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να ανασύρει από το αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί με αφορμή δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή περί σκοπιμοτήτων πίσω από τη μετατροπή του κακουργήματος της δωροδοκίας σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένεται ο κ. Κοντονής να εξεταστεί ως μάρτυρας καταθέτοντας για την υπόθεση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία είχε διατάξει ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των σοβαρών καταγγελιών του κ. Κοντονή αλλά τελικά η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο με την έγκριση του εισαγγελέα Εφετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας ο πρώην υπουργός δεν είχε κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας. Ωστόσο με βάση νεότερες δηλώσεις του κ. Κοντονή η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστικό προσκήνιο προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση ή μη αξιόποινων πράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο κ. Κοντονής είχε κάνει λόγο για δόλια και σκόπιμη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, προκειμένου υποθέσεις που ήταν να εκδικαστούν προεκλογικά να τεθούν στο αρχείο.

«Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω», είχε πει ο κ. Κοντονής.

«Είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή την νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να κάνει κάθαρση να φέρνει αυτή την νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ