ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ποιες είναι οι επόμενες ομάδες που θα εμβολιαστούν

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Ποιες είναι οι επόμενες ομάδες που θα εμβολιαστούν
AP Photo / Ariel Schalit

Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Μάϊος, καθώς κατά το διάστημα αυτό θα αρχίζει να «χτίζεται» το περίφημο τείχος ανοσίας της αγέλης στην Ελλάδα αφού θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας από 18 έως 59 ετών που αποτελούν και την πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό και όπως είπε ενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκέλους, κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, τέλη Μαΐου επιδιώκεται να «ανοίξει» ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό και τις συγκεκριμένες ηλικίες 18 έως 59 ετών.

Σημειώνεται ότι τώρα εμβολιάζονται πολίτες από 60 έως 64 ετών, άνω των 70 ετών, πολίτες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τέλος Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60 και άνω, και ακολούθως να εμβολιαστούν οι πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσουν να εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών, είπε ότι θα ξεκινήσει σιγά-σιγά ο εμβολιασμός τους στα τέλη Μαΐου, και θα συνεχιστεί τον Ιούνιο για όσους είναι μέχρι 59 ετών.

«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει εντός Μαΐου» τον εμβολιασμό ατόμων που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου, και κατόπιν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 1.877.000 εμβολιασμοί. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 1.214.000 άτομα (ποσοστό 11,56%), ενώ και με τις δύο δόσεις 663.000, (ποσοστό 6,31%).

Το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων

Αναφερόμενος ο κ. Θεμιστοκλέους στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων το οποίο όπως είπε προχωρά κανονικά, σημείωσε ότι:

- Η Pfizer έχει δώσει πλάνο με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Η Johnson & Johnson 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

- Η Astrazeneca από 450.000 δόσεις τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

- Η Moderna έχει επιβεβαιώσει 100.000 δόσεις.

Ο κος Θεμιστοκλέους είπε ότι ήδη έχουν γίνει 1.395.000 δόσεις με το εμβόλιο της Phizer στη χώρα μας, 128.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna και 346.876 με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Aπό τα ραντεβού που έχουν κλείσει ως τώρα για εμβολιασμό, το 67% αφορά το εμβόλιο της Pfizer, το 25% το εμβόλιο της AstraZeneca και 8% το εμβόλιο της Moderna.

Όπως ανέφερε επίσης, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 3 Απριλίου, το ποσοστό εμφάνισης πολιτών για εμβολιασμό είναι 97% για το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna και 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όσον αφορά τις ακυρώσεις των ραντεβού, αυτές φτάνουν στο 1% για τα εμβόλια της Phizer και Moderna και 3% για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Οι εννέα κατηγορίες του εμβολιασμού

Υπενθυμίζεται ότι η σειρά προτεραιοποίησης των ομάδων του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχει διαμορφωθεί στις ακόλουθες εννέα επιμέρους κατηγορίες:

1α. Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
β. Ασθενείς και προσωπικό σε θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας
γ. Εκπαιδευτικοί, προσωπικό και μαθητές (ηλικίας 16 ετών και άνω) ειδικών σχολείων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία
δ. ‘Ατομα, που έρχονται σε επαφή με ζώα, που μπορεί να φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού SARS-CoV-2
ε. Άτομα σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους

2.Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω

3.Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω

4.Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω

5 α. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ανεξαρτήτως ηλικίας)

β. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

6. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

7 α. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

β. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

8 α. Εκπαιδευτικοί ηλικίας έως 59 ετών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

β. Προσωπικό υπηρεσιών κρίσιμων τομέων της κρατικής λειτουργίας

γ. Άτομα ηλικίας 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό

9. Άτομα 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα (προτεραιότητα βάσει ηλικίας: 55-59 ετών, κατόπιν 50- 54 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ