ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Με αυστηρά μέτρα η επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Με αυστηρά μέτρα η επαναλειτουργία των δικαστηρίων
Intime/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ιδιαίτερα αυστηρά ήταν τα ατομικά μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί κατά την επανεκκίνηση της λειτουργίας των Δικαστηρίων στην Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποβλήθηκαν σε δωρεάν self test.

Υπενθυμίζεται πως η επαναλειτουργία των δικαστηρίων την Τρίτη πραγματοποιήθηκε με βάση τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται απο σήμερα η διεξαγωγή ορισμένων δικαστικών πράξεων και ενεργειών που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εκπρόσωποι του δικηγορικού κλάδου χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή ως «ένα πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα» . Άλλωστε ήταν πάγιο το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όλο το προηγούμενο διάστημα να ανοίξουν τα Δικαστήρια, με συγκεκριμένα όμως μέτρα. Βέβαια, ο αριθμός των δικαστικών πράξεων που επαναλαμβάνονται είναι περιορισμένος και αφορά κυρίως πολιτικές δίκες, όπως ανακοπές εκτέλεσης, εργατικές υποθέσεις, διατροφές και τις αντίστοιχες υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων.

Κατά τη σημερινή μέρα, οι περισσότεροι δικηγόροι αιτήθηκαν αναβολές στις προαναφερόμενες δίκες, επικαλούμενοι ως επί το πλείστον τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας τους από τη στιγμή δημοσιοποίησης της νέας ΚΥΑ.

Σε ό,τι αφορά στα ποινικά δικαστήρια, η σημερινή εικόνα δεν διέφερε πολύ από αυτή των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων, καθώς με τη νέα ΚΥΑ δεν άλλαξε το πλαίσιο εκδίκασης των κακουργημάτων και πλημμελημάτων, με συνέπεια ο αριθμός των υποθέσεων που προσδιορίστηκαν προς εξέταση να είναι ελάχιστος.

Την ίδια ώρα, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου, συνεργεία του ΕΟΔΥ και του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούσαν από το πρωί rapid tests. Μέχρι το μεσημέρι είχε διαπιστωθεί ένα θετικό δείγμα σε υπάλληλο του Εφετείου και αμέσως ενημερώθηκε η διοίκηση του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ η υπάλληλος μπήκε σε «καραντίνα» και το γραφείο απολυμάνθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ