ΕΛΛΑΔΑ

Νέα «βόμβα» στον αθλητισμό: Καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση από αθλητές της ενόργανης

Νέα «βόμβα» στον αθλητισμό: Καταγγελίες για βία και σεξουαλική κακοποίηση από αθλητές της ενόργανης
AP Photo/Darron Cummings

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλαν 22 αθλητές και αθλήτριες καταγγέλλοντας σωματική, ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. 

Με αίτημα να βγει το άθλημά τους από την σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης, οι 22 αθλητές και αθλήτριες στην επιστολή τους προβαίνουν σε συγκλονιστικές καταγγελίες περιστατικών βίας, σωματικής και ψυχολογικής, ενώ αναφέρονται και σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Στην επιστολή που δημοσιοποίησε η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι αθλητές αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά ξεκινούν από το 1985 και κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού. Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι τα κομμάτι ενός αποκρουστικό «παζλ», που ήταν στο σκοτάδι για πολλά χρόνια.

Και όλα αυτά συνέβησαν με θύματα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Ουσιαστικά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Στην επιστολή προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές - τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω.

Εκτός όμως από τη σωματική βία γίνεται λόγο στις καταγγελίες και για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Όπως αναφέρεται: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν «πώς να κάνουν σωστά την άσκηση».

Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Άτομα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. «Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνονται ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Οι 22 αθλητές και αθλήτριες ελπίζουν να υπάρξει τέλος σε όλα όσα έχουν συμβεί τόσα χρόνια και πως θα δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο ζήτημα, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ