ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΠΥΥ: Δεν διακόπτεται καμία συνταγογράφηση

ΕΟΠΥΥ: Δεν διακόπτεται καμία συνταγογράφηση
ΙΝΤΙΜΕ

Αναληθή χαρακτηρίζει ο ΕΟΠΥΥ δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε «διακοπή της συνταγογράφησης των βιταμινών D και C, καθώς και του ψευδαργύρου» και ξεκαθαρίζει ότι δεν διακόπτεται καμία συνταγογράφηση.

«Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα "συνταγογράφησης" αλλά συζητήθηκε πρόταση της αρμόδιας Δ/νσης του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τους κανόνες συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων μέτρησης στο αίμα των βιταμινών D και B12, οι οποίες σημειωτέον έχουν καταγράψει από το 2016 ραγδαία αύξηση, της τάξης του 134%», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ και συνεχίζει:

«Στόχος της πρότασης ήταν ο εξορθολογισμός των σχετικών δαπανών, μέσω είτε εκτέλεσής τους σε δημόσιες δομές είτε σε ιδιώτες παρόχους για συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ασθενών».

Σημειώνεται ότι, η προκαλούμενη δαπάνη σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά εργαστήρια, για το έτος 2020 άγγιξε συνολικά το ποσό των 45 εκ. ευρώ ενώ για το ίδιο διάστημα όλες οι αξονικές τομογραφίες είχαν συνολική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ 41 εκ. ευρώ, ενώ όλες μαζί οι εξετάσεις υπερήχων είχαν δαπάνη 62 εκ. ευρώ, σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ.

«Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε «κόψιμο» της συνταγογράφησης αλλά αντιθέτως, συνεχίζεται η δυνατότητα έκδοσης και εκτέλεσης των παραπεμπτικών για τις εν λόγω εξετάσεις για όλους τους ασφαλισμένους».

«Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει μέσω γόνιμου διαλόγου να εξετάζει και να επεξεργάζεται όλες τις προτάσεις με πρωταρχικό στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων του» καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ