ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μέτρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, κωδικούς sms, εργασία

Κορωνοϊός - Μέτρα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, κωδικούς sms, εργασία
INTIME

Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όταν το λιανεμπόριο άνοιξε και πάλι τις πόρτες για του για το κοινό, τέθηκαν σε εφαρμογή νέα ή ανεστάλησαν ισχύοντα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊόυ, για να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στην επιστροφή της κανονικής μας ζωής. Η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους είναι το βασικό μέτρο που εξακολουθεί να ισχύει για όλη την επικράτεια ενώ η διακοπή της τηλεκπαίδευσης στα Λύκεια της χώρας είναι μία από τις αλλαγές που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, στα πλαίσια της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα. 

Από τις 5 Απριλίου 2021 ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

Γενικά μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 έως τις 5 το πρωί

Εκπαίδευση

Επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Λύκεια από την Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, με την τήρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί. Θα πρέπει να πραγματοποιούνται αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορονοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.
Στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη την επικράτεια στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πραγματοποιείται υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Λιανεμπόριο

Επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου και στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν:

  • μόνο με τη διαδικασία της εξ’ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • με τη διαδικασία του εξ’ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/ αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν θα λειτουργήσουν.

Στις περιοχές του αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) το λιανεμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί με click away και click inside.

Στις περιοχές του αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), εκπτωτικών χωριών και shop in a shop.
Αυτές οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο click away, δηλαδή για παραλαβή εκτός καταστήματος, με ραντεβού.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Μετακινήσεις

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS (ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο στο forma.gov.gr ΜΟΝΟ για τους παρακάτω λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια ΜΟΝΟ τα Σαββατοκύριακα. Οι πολίτες στέλνοντας sms στο 13033 με τον κωδικό 6 θα μπορούν να μετακινούνται τα σαββατοκύριακα με όχημα για την άσκησή τους.

Το μέτρο αυτό δεν ισχύει για τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας. Οι μετακινήσεις των πολιτών για άσκηση τις υπόλοιπες μέρες θα μπορούν να γίνονται χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Μετακίνηση εργαζομένων

Για τη μετακίνηση των εργαζομένων χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, χρειάζεται η Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ