ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΙΣΘ: Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να συνεχίζονται μετά το self test

Κορωνοϊός - ΙΣΘ: Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να συνεχίζονται μετά το self test
Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Τα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται και μετά την χρήση του self test χωρίς να επαναπαυόμαστε» τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσαλονίκης (ΙΣΘ).  

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας υπογραμμίζει πως «τα self tests έχουν ως κύριο σκοπό την ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του ιού SARS-COV-2. Είναι ένα εργαλείο κατά της διασποράς του ιού που βοηθά και στην επιδημιολογική καταγραφή του».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΙΣΘ, που εκδόθηκε ύστερα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σε μια προσπάθεια να συνδράμει την προσπάθεια της πολιτείας και της κοινωνίας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα:

Στην περίπτωση που διενεργήσουμε το τεστ και μας δώσει αρνητικό αποτέλεσμα δεν επαναπαυόμαστε αλλά συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας φορώντας μάσκα, κρατώντας αποστάσεις, εφαρμόζοντας καλή υγιεινή των χεριών κτλ. Το αρνητικό αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν έχει μολυνθεί από τον ιό. Ειδικότερα αν ο ασθενής έχει χαμηλό ιικό φορτίο υπάρχει περίπτωση να μην ανιχνευθεί ο ιός με το Self-test.

Στην περίπτωση που εκτελέσουμε το τεστ και μας δώσει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει αυτό να επιβεβαιωθεί σε μικροβιολογικό-βιοπαθολογικό εργαστήριο. Παραμένουμε σπίτι σε καραντίνα έως την έκδοση του αποτελέσματος της μοριακής εξέτασης από το εργαστήριο.

Εάν έχουμε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, απώλεια γεύσης ή όρασης, καταβολή, θα πρέπει να απευθυνόμαστε αμέσως στο γιατρό μας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε: στις οδηγίες του self-test, στη σωστή λήψη του δείγματος, στη σωστή εκτέλεση του τεστ, στη σωστή απόρριψή του σε σακουλάκι που σφραγίζει και στην καταγραφή του αποτελέσματος στο self-testing.gov.gr.

Βασιλακόπουλος: Πολύ χρήσιμο εργαλείο, οχι πανάκεια

Υπενθυμίζεται πως ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προειδοποίησε ότι υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το αποτέλεσμα και για τον λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να μην επαναπαυθούν και να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Χαρακτηρίζοντας το self test ενώ χαρακτήρισε το self test ως ένα «πολύ χρήσιμο εργαλείο -αλλά όχι πανάκεια- που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, είπε ότι τη δεδομένη περίοδο που ο επιπολασμός της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Όπως εξήγησε, «το θετικό sef test έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό», σημειώνοντας όμως ότι το αρνητικό self test «δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, αυτό ισχύει και με τα rapid test».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ