ΕΛΛΑΔΑ

«Αδιανόητο τουρισμός χωρίς εστίαση», χαμηλοί τζίροι στο εμπόριο, στο τραπέζι το κούρεμα χρεών

«Αδιανόητο τουρισμός χωρίς εστίαση», χαμηλοί τζίροι στο εμπόριο, στο τραπέζι το κούρεμα χρεών
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε ένα «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες» εξελίσσεται το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς και το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού με την κυβέρνηση να είναι καθημερινά αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των κρουσμάτων και τον διασωληνώσεων και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων να ασφυκτιούν, να συνθλίβονται κάτω από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και να μετρούν τις τελευταίες τους οικονομίες.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες του υπουργείου οικονομικών ένας τρόπος, για να γίνει ένα μικρό κούρεμα οφειλών.

Δεν αποτελεί, βέβαια, αυτό ελληνική πρωτοτυπία. Είναι κάτι που συζητιέται σε όλη την Ευρώπη και χθες μάλιστα ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, είπε ότι θα καταθέσει προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους των γαλλικών επιχειρήσεων.

Η αναδιάρθρωση του χρέους ή και το κούρεμα μέρους του αφορά ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος θα πληρώσει βαρύτερο τίμημα καθώς έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό.

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη για τη δυνατότητα ανοίγματος του τουρισμού χωρίς να ανοίξει και η εστίαση μάλλον θυμηδία παρά προβληματισμό προκάλεσε στους εκπροσώπους της αγοράς οι οποίοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και ανεφάρμοστο. Τα σενάρια ωστόσο κάνουν λόγο για άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου.

Όσον αφορά τώρα τη λειτουργία του λιανεμπορίου η αγοραστική κίνηση δεν ήταν μέχρι στιγμής αυτή που θα ήθελαν οι επιχειρηματίες αν και αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο με δεδομένο τα περιοριστικά μέτρα. Επιπλέον προκλήθηκε μια παρανόηση μετά από δηλώσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος είπε ότι το 40% των καταστημάτων δεν άνοιξε κάτι που δεν ισχύει.

«Όταν είπα ότι για το 40% των καταστημάτων που δεν άνοιξε, αναφερόμουν στο ιστορικό κέντρο και συγκεκριμένα στις τουριστικές περιοχές», τόνισε μιλώντας στο CNN Greece o κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Τα καταστήματα άνοιξαν κανονικά αλλά σε τουριστικές περιοχές, Πλάκα Μοναστηράκι για παράδειγμα που λειτουργούν με τουρίστες δεν άνοιξαν όλοι αφού λείπει η βασική πελατεία τους που είναι ο τουρίστας».

«Οι πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης της αγοράς ήταν θετικές, δεν είχαμε προβλήματα και συνωστισμούς και πιστεύω ότι σύντομα θα πάμε σε νέα χαλάρωση των μέτρων είτε με άνοιγμα των mall είτε με περαιτέρω χαλάρωση» είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας ότι «φάνηκε πως το λιανεμπόριο δεν συμβάλει στην αύξηση των κρουσμάτων και αυτό που θέλουμε είναι να μην φορτωθεί τις ευθύνες άλλων, για τα κρούσματα κορωνοϊού. Τα μέτρα είναι σκληρά, η αγορά είναι υποτονική αλλά το περιμέναμε».

Αναφορικά με τον κόφτη στο πρόγραμμα της αναστολής εργαζόμενων τόσο ο Καφούνης όσο και ο κ. Χατζηθεοδοσίου, το χαρακτηρίζουν δίκαιο μέτρο.

«Από τη στιγμή που ο τζίρος του 2020 συγκρίνεται με τον τζίρο του 2019 είναι δίκαιο μέτρο αλλά αν αρχίζει και σκληραίνει και μπαίνουν επιπλέον κριτήρια επειδή τα κρατικά ταμεία δεν θα το αντέχουν τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα και η αγορά θα χρειαστεί βοήθεια» τόνισε ο κ. Καφούνης.

«Έτσι κι αλλιώς το εμπόριο χρειάζεται για έξι μήνες χαμηλά ενοίκια, επιδότηση του μισθολογικού κόστους και τα χαμηλά φορολογικά και ασφαλιστικά που ήδη ισχύουν» σημείωσε ο κ. Καφούνης και κατάληξε λέγοντας ότι στο επόμενο διάστημα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα για τις εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές και που ουσιαστικά άνοιξαν χωρίς πελατεία ή δεν άνοιξαν καθόλου.

Αναφορικά με την εστίαση τώρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, επιβεβαίωσε μιλώντας στο CNN Greece ότι υπάρχει το σενάριο του ανοίγματος στις 10 Μαΐου μόνο στους εξωτερικούς χώρους αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με το υπουργείο την επόμενη εβδομάδα. Αναφορικά με τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τόνισε ότι η εστίαση είναι συνδεδεμένη με τον τουρισμό, σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ