ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α στον Πειραιά – Στους 49.085 το σύνολο των προσφύγων

Δύο νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α στον Πειραιά – Στους 49.085 το σύνολο των προσφύγων
EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με συμπτώματα ηπατίτιδας Α μεταφέρθηκαν δύο ανήλικα αδέρφια, πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

Με τα δύο νέα αυτά κρούσματα ο καταγεγραμμένος αριθμός προσφύγων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια ανέρχεται πλέον στους τέσσερις. Είχε προηγηθεί άλλο ένα κρούσμα στον Πειραιά και ένα στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι χώροι που διαμένουν οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι οι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η πολιτεία θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μεταφέρει τους ανθρώπους αυτούς σε οργανωμένους χώρους, προκειμένου να μπορεί να υπάρχει ατομική υγιεινή, αφού ενόψει του καλοκαιριού αυξάνονται οι κίνδυνοι για θέματα υγείας και λόγω της ζέστης.

Στο μεταξύ, δίχως τέλος συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά, που σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση «φιλοξενεί» 4.700 άτομα.

Το πρωί της Τετάρτης κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 260 μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε 241 άτομα από Μυτιλήνη και 9 από Χίο. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" με 10 μετανάστες και πρόσφυγες.

Παρόλο που στο λιμάνι τους περίμεναν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας στην Πιερία οι περισσότεροι αρνήθηκαν να επιβιβαστούν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν σε κάποιο κέντρο προσωρινής εγκατάστασης.

Μόλις 100 μετανάστες και πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε πούλμαν, δεχόμενοι να μεταφερθούν σε κέντρο φιλοξενίας στην Κατερίνη. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στο λιμάνι, που πλέον φιλοξενεί σχεδόν 5.000 ανθρώπους.

Λόγω των αυξημένων αναγκών από σήμερα θα διανέμει μερίδες φαγητού και ο στρατός, ενώ η διοίκηση του ΟΛΠ τοποθέτησε ήδη περισσότερες παροχές νερού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία από το συντονιστικό όργανο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην Ελλάδα βρίσκονται 49.085 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους περισσότερους εξ αυτών να βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγικό: Διαφωνία για την εμπλοκή του στρατού στην Ειδομένη

Μουζάλας: Φοβάμαι για θάνατο παιδιού στην Ειδομένη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ