ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα κορωνοπάρτι - «Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για τα κορωνοπάρτι - «Καμπανάκι» από τους ειδικούς
CNN Greece

Αν και εξαιρέσεις, τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται σε πλατείες της Αθήνας, προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Κι αυτό διότι μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να δείχνει θετικά σημάδια σταθεροποίησης με τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο αφενός πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση, αφετέρου το σύστημα υγείας πιέζεται εδώ και εβδομάδες πέραν των ορίων του.

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο νέου ξεσπάσματος της πανδημίας θα υπονομεύσει την προσπάθεια για επανεκκίνηση οικονομίας, με τους επόμενους σταθμούς που εξετάζονται να είναι το περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου, το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.

Κι όλα αυτά ενώ τίθεται μετ' επιτάσεως το ερώτημα για το εάν οι πολίτες θα μπορέσουν να κάνουν το πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό». Οι επιστήμονες εκφράζουν ήδη δισταγμούς και οι απόψεις διίστανται. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση επιδημιολογικών δεδομένων και εάν συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ, οι μετακινήσεις το Πάσχα μοιάζει δύσκολο να απελευθερωθούν.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

«Υπάρχει κόπωση, οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, οι νέοι θέλουν να μπουν σε περιπέτειες, τώρα που είναι καλύτερα τα στοιχεία είναι κρίμα να γίνει αυτό» τονίζει το μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

«Χθες είχαμε 10.000 ανθρώπους που διασκέδαζαν, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διοχετευθούν σε κέντρα διασκέδασης, αυτό είναι ασφαλέστερο» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι πολίτες, σημειώνοντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

«Εμείς, ως κλινικοί γιατροί, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αναχαιτίσουμε την πληρότητα των ΜΕΘ και να μην χαλαρώσουμε, ώστε να έχουν οι ασθενείς ποιοτική φροντίδα. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Πρωταρχικός στόχος η συζήτηση για το άνοιγμα της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος, μετά τα ανοίγματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

«Αν γίνει επέκταση των κρουσμάτων το Πάσχα δεν θα τελειώσουμε ούτε μέχρι το Μάιο που θα ανοίξει ο τουρισμός» δήλωσε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ