ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο πρόεδρος του ομίλου ΦΑΓΕ Κυριάκος Φιλίππου

Πέθανε ο πρόεδρος του ομίλου ΦΑΓΕ Κυριάκος Φιλίππου
FACEBOOK

Σε ηλικία 82 ετών «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Δευτέρας ο επιχειρηματίας και επικεφαλής του ομίλου εταιρειών ΦΑΓΕ, Κυριάκος Φιλίππου.

Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Φιλίππου σκόρπισε θλίψη στους οικείους του, στους εργαζομένους, τους συνεργάτες του και σε όσους τον γνώριζαν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΦΑΓΕ αναφέρει τα εξής:

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλλίτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Από το γαλατάδικο της Πατησίων στον εταιρικό όμιλο της Μεταμόρφωσης

Ήταν το 1922 όταν το γαλατάδικο της οδού Πατησίων 213 μοίραζε γάλα και γιαούρτι στους πολίτες της τότε μικρής σε πληθυσμό Αθήνας.

Ο Κυριάκος Φιλίππου, μαζί με τον αδελφό του Γιάννη συνέχισαν την οικογενειακή επιχείρηση και από το 1974 τη μετέτρεψαν σε έναν εταιρικό «κολοσσό». Η πρώτη βιομηχανική μονάδα της ΦΑΓΕ άνοιξε το 1964 με έδρα το Γαλάτσι και το 1975 κατασκευάστηκε το μεγάλο εργοστάσιο, με έδρα τη Μεταμόρφωση Αττικής.

Ο Κυριάκος Φιλίππου, με σπουδές χημικού μηχανικού, υπήρξε πρωτοπόρος στην Ελλάδα ως προς τον τρόπο δρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ήταν ο πρώτος επίσης, που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, το προϊόν αιχμής της ΦΑΓΕ, το Total.

Το 1975, η ΦΑΓΕ τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ