ΕΛΛΑΔΑ

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης και θυελλωδών νοτιάδων

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης και θυελλωδών νοτιάδων
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα CNN Greece

Η πυκνή σκόνη που μεταφέρεται από την Αφρική εξαιτίας των θυελλωδών νοτιάδων που πνέουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ δεν λείπουν και τα προβλήματα τόσο στην ορατότητα όσο και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Την ήδη δύσκολη κατάσταση αναμένεται να επιδεινώσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πυκνή σκόνη έχει «σκεπάσει» από το πρωί την Αττική, ενώ στην Πελοπόννησο η σκόνη ήταν τόσο πυκνή που "εξαφάνισε" τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

agrinio

Πηγή: agrinioreport.gr

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Κρήτη, όπου στα Χανιά ο δήμαρχος αποφάσισε να κλείσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο. Στην απόφαση επισημαίνεται ότι τα σχολεία κλείνουν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή των Χανίων, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς νότιους ανέμους.

Επίσης, την προσοχή των οδηγών που κινούνται στη νέα εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνου αλλά και την παλαιά εθνική οδό των νομών Χανίων και Ρεθύμνου εφιστά, με ανακοίνωσή της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης. Προβλήματα έχουν προκαλέσει και στην ανατολική Κρήτη οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι που πνέουν, από χθες το βράδυ, στο νησί.

2495084

Πηγή: eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Συγκεκριμένα, υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», ενώ προβλήματα καταγράφονται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπου έχουν πέσει κλαδιά δέντρων. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πολλές κλήσεις για απομάκρυνση κομμένων δένδρων.

Στη Φινοκαλιά Λασιθίου, ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταγράφει, για ακόμη μία φορά, τις ισχυρότερες ριπές ανέμου στη χώρα (155 km/h) όταν επικρατούν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τον Αργοσαρωνικό τα περισσότερα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου ενώ οι αναχωρήσεις των υδροπτέρυγων εξετάζονται κάθε φορά κατά περίπτωση.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της πρόβλεψης της ΕΜΥ, για επιδείνωση του καιρού από σήμερα, με θυελλώδεις ανέμους και κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ