ΕΛΛΑΔΑ

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Διευρύνεται ο κύκλος των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
INTIME/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυξάνεται ο αριθμός των κατηγορουμένων στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018,  με θύματα 102 συνανθρώπους μας. Στη μακρά λίστα των κατηγορουμένων προστίθεται με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών και το όνομα του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. (αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2020) Χαράλαμπου Συρογιάννη προκειμένου «η έκταση της ποινικής ευθύνης του να διερευνηθεί στα πλαίσια της ήδη διενεργούμενης κύριας ανακρίσεως σε συνδυασμό με το σύνολο του εκεί συλλεγέντος και πληρέστερου αποδεικτικού υλικού».   

Ειδικότερα η αντεισαγγελέας Εφετών Ζωή Νικολάου με διάταξή της έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει δυο συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, δια του δικηγόρου τους Β. Καπερνάρου.

Οι συγγενείς των θυμάτων προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών κατά διάταξης εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, με την οποία είχε απορριφθεί έγκληση που είχαν καταθέσει κατά των Αριστείδη Ανδρικόπουλου αντιστράτηγου ε.α. πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και Χαράλαμπου Συρογιάννη, υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα υποδιοικητής Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΕΛ.ΑΣ. (Υ.Ε.Μ.Ε.Α).

Όπως ανέφεραν στην έγκλησή τους οι συγγενείς των θυμάτων, οι εγκαλούμενοι, δια της συμπεριφορά τους «συνέβαλαν αιτιωδώς στο να χάσουν τη ζωή τους στις 23/7/2018 κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στη περιοχή Μάτι Αττικής οι μητέρες τους». Με αφορμή δε τη μήνυσή τους, διενεργήθηκε προανακριτική έρευνα αλλά με εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε κρίθηκε πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις «ώστε να δικαιολογείται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των εγκαλουμένων».

Στη συνέχεια, οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς προσέφυγαν κατά της παραπάνω εισαγγελικής διάταξης στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία και έκανε δεκτή εν μέρει την προσφυγή τους.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών με τη διάταξη που εξέδωσε ζήτησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του Χαράλαμπου Συρογιάννη, αναφέροντας μάλιστα πως η έκταση της ποινικής ευθύνης του εγκαλούμενου θα πρέπει «να διερευνηθεί στα πλαίσια της ήδη διενεργούμενης κύριας ανακρίσεως σε συνδυασμό με το σύνολο του εκεί συλλεγέντος και πληρέστερου αποδεικτικού υλικού».

Αντίθετα, με την ίδια διάταξη απορρίφθηκε το σκέλος εκείνο της προσφυγής που αφορούσε στον Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Η εισαγγελέας έκρινε ότι ως προς τον τελευταίο εγκαλούμενο η προσφυγή πρέπει να απορριφθεί, διότι όπως διαπιστώθηκε ο κ. Ανδρικόπουλος την ημέρα της πυρκαγιάς αλλά και την επόμενη βρίσκονταν σε νόμιμη άδεια, την οποία είχε αιτηθεί από τις 20 Ιουλίου του 2018.

Για τον Χαράλαμπο Συρογιάννη όμως και ως προς τα στοιχεία εκείνα που στοιχειοθετούν την άσκηση δίωξης σε βάρος του, η εισαγγελέας Εφετών, αναφέρει στη διάταξη που εξέδωσε: «Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι ο δεύτερος εγκαλούμενος ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ωστόσο, όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προϊστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας – πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το ελλιπές αποδεικτικό υλικό της υπό κρίσιν δικογραφίας δεν μπορεί να εξαχθεί και ασφαλές συμπέρασμα για το υπό ποιες συνθήκες και εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων Σωμάτων Ασφαλείας. Εξάλλου, τα εναέρια μέσα που διέθετε, όπως προκύπτει και από τις μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών υπηρετούντων στην Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ