ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη πιστοποίηση στον κόσμο για αρχαία ελληνικά

Η πρώτη πιστοποίηση στον κόσμο για αρχαία ελληνικά
Δελτίο Τύπου

Την πρώτη στον κόσμο πιστοποίηση εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας ανακοίνωσε η LanguageCert, θυγατρική του ομίλου PeopleCert -κορυφαίου στο χώρο πιστοποίησης επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων και με παγκόσμια παρουσία οργανισμού.

Μάλιστα, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βύρων Νικολαϊδης και με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση όλες οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν, ως συνεισφορά της εταιρείας στον επετειακό εορτασμό.

«Η απόφασή μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία της Πιστοποίησης της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, δεν σχετίζεται μόνο με την αγάπη μας για την Ελλάδα. Αποτελεί φόρο τιμής στη γλώσσα που κράτησε τον ελληνισμό ζωντανό στο πέρασμα των αιώνων, στη γλώσσα που κερδίζει αξία διεθνώς, που κερδίζει τον θαυμασμό και τον σεβασμό στο εξωτερικό.

Είναι, η ελάχιστη συνεισφορά μιας ελληνικής εταιρείας που έγινε παγκόσμια δύναμη, διενεργώντας εκατομμύρια εξετάσεις σε περισσότερες από 200 χώρες, αλλά δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε πανελλήνια έρευνα της MARC για τη σχέση των Ελλήνων με τα Αρχαία Ελληνικά. Τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά, καθώς τo 81% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «τα αρχαία ελληνικά είναι απαραίτητα αν θέλει κανείς να μιλά σωστά ελληνικά». Επίσης, το 83% τα θεωρεί «χρήσιμα και στην καθημερινή ζωή, καθώς υπάρχουν πολλές φράσεις στα αρχαία ελληνικά που χρησιμοποιούμε». Οκτώ στους δέκα χαρακτηρίζουν αναγκαία τη διδασκαλία τους στα σχολεία, ωστόσο πιστεύουν ότι θα πρέπει να αλλάξει η μέθοδος της διδασκαλίας τους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πιστοποίηση LanguageCert Test of Classical Greek (LTCG) επιπέδου Α1 και Α2 αποτελεί ένα προϊόν, ειδικά σχεδιασμένο για μελετητές και σπουδαστές, και είναι πολύτιμο εργαλείο για όσους επιθυμούν να ενσωματώσουν τα ιστορικά, πολιτικά και φιλοσοφικά ιδεώδη της κλασσικής αρχαιότητας στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο στην ελληνική και διεθνή αγορά μέσα στο Μάιο. Ήδη έχουν εξεταστεί πιλοτικά με τη σύγχρονη μέθοδο της τηλε-επιτήρησης (online proctoring) περισσότεροι από 160 υποψήφιοι προερχόμενοι από την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες. Από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ουρουγουάη. H πλειονότητα των υποψηφίων ήταν μαθητές, καθώς 125 άτομα ήταν κάτω των 16 ετών και 35 άτομα άνω των 16 ετών. Από αυτά το 60% ήταν γυναίκες και το 40% άνδρες. Οι περισσότερες συμμετοχές (90) αφορούσαν στο Α2 επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ