ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά τη Δευτέρα 10 Μαΐου

Κορωνοϊός: Ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά τη Δευτέρα 10 Μαΐου
Intime

Την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων από τις 10 Μαΐου ανακοίνωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την σταδιακή επανεκκίνηση ενός δεύτερου κύκλου δραστηριοτήτων σε τρεις φάσεις απο τις 3 έως τις 15 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ανακοίνωσε: «Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες».

Οι μαθητές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων θα επιστρέψουν στα θρανία σχεδόν ένα μήνα μετά το άνοιγμα των Λυκείων που είχε γίνει στις 12 Απριλίου μετά από πεντάμηνη αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας τους.

Όπως αναμένεται, ομοίως με το άνοιγμα των λυκείων, απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης -εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους- θα είναι η σχολική κάρτα Covid-19, δηλαδή η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου με self test.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των γυμνασίων - δημοτικών προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο, μαζί με ενημερωτικό υλικό. Το αποτέλεσμα του πρώτου επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και του δεύτερου την Πέμπτη, κατά τα πρότυπα του Λυκείου.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Στην πλατφόρμα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test.

Για τους εκπαιδευτικούς εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Αν το επαναληπτικό, πλέον, τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό οι μαθητές- εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Απουσία και αποχώρηση από το σχολείο σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός, λαμβάνει απουσία και αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Σκοπός της διαδικασίας των self tests είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS - CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του SARS - CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ