ΕΛΛΑΔΑ

Κεραμέως: Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - Ματαιώνονται προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Κεραμέως: Στις 14 Ιουνίου οι Πανελλαδικές - Ματαιώνονται προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
ΙΝΤΙΜΕ

Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Όπως σημείωσε εξάλλου, δεν θα γίνουν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, όπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι, κατόπιν θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστεί και η δια ζώσης λειτουργία όλων των Λυκείων.

Η προσέλευση των μαθητών στις τάξεις τους θα γίνεται με δωρεάν self-test 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων.

«Αφουγκραζόμαστε τη γενικότερη πίεση των μαθητών και θεωρήσαμε σημαντικό να αφιερώσουν οι μαθητές περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης διδασκαλία και στην εμβάθυνση της ύλης», εξήγησε η υπουργός, αναφρόμενη στην φετινή ματαίωση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων.

Αναφερόμενη η υπουργός Παιδείας στους εμβολιασμούς σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 9.500 εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των αδιάθετων εμβολίων, ενώ αναφορικά με τα self tests σημείωσε ότι έχουν βγει θετικά 1.753 self tests από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

Εξάλλου, από χθες, όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

«Απευθύνω ευρύ κάλεσμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς μας να θωρακίσουν την υγεία τους, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης», τόνισε η κ. Κεραμέως.

«Μεγάλη σημασία για την επαναλειτουργία των σχολείων έχει η καθοδική πορεία του δείκτη θετικότητας, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων και τα self test», επανέλαβε η υπουργός.

«Πάνω από 1.700, ασυμπτωματικοί ως επί το πλείστον, συμπολίτες μας έμαθαν χάρη στα self-tests ότι είναι φορείς του ιού, παρέμειναν χάρη στα σπίτια τους, βάζοντας φρένο στη διασπορά του ιού. Μαζί με το εμβόλιο, πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο που έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας για τον περιορισμό της πανδημίας, για να σπάσουμε τη μετάδοση του ιού», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, η οποία στη συνέχεια ευχαρίστησε θερμά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης «για τη συνεργασία τους, τη στάση ευθύνης, την προσαρμοστικότητά τους, την ανταπόκρισή τους σε αυτό το κάλεσμα για την προστασία της υγείας όλων μας», και επεσήμανε ότι με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ «ερχόμαστε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή μας στην κανονικότητα».

Σημειώνεται, πως τα self test θα συνεχίζουν να διατίθενται δωρεάν και οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και στη δυνατότητα συμπλήρωσης παράλληλου μηχανογραφικού. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα μέσω πανελληνίων, είτε σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους και ορισμένα άλλα κριτήρια. Ο αριθμός των εισακτέων ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου.

Όσο αφορά τα πανεπιστήμια, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.

Τέλος, 367.868 αιτήσεις voucher για αγορά τάμπλετ ή λάπτοπ έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για ισάριθμους μαθητές, από 4 έως 24 χρονών.

Η κα Κεραμέως έκλεισε την τοποθέτησή της με τις παρακάτω δύο σκέψεις:

«Πρώτον, ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, πάνω από ένα χρόνο τώρα, ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στις προκλήσεις, τήρησαν υποδειγματικά τα μέτρα, υιοθέτησαν καλές πρακτικές, επέδειξαν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Και δεύτερον, ότι η επόμενη ημέρα ανοίγεται μπροστά μας, με αισιοδοξία, με νέα όπλα κατά της πανδημίας, με ένα σημαντικό κεκτημένο, αυτό της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης, με την αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι και στα πιο δύσκολα τα καταφέρνουμε. Ότι όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά».

Η συνέντευξη για την εκπαίδευση και ειδικότερα για τις αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των περισσότερων τάξεων των σχολείων από τις 10 Μαΐου ήταν διαδικτυακή και την παραχώρησαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο ΓΓ Αλέξανδρος Κόπτσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ