ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Πάσχα: Μπλόκα στα διόδια και έλεγχοι σε μετακινήσεις και καταστήματα

Κορωνοϊός - Πάσχα: Μπλόκα στα διόδια και έλεγχοι σε μετακινήσεις και καταστήματα
ΙΝΤΙΜΕ / ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι στα διόδια για τις μετακινήσεις των Αθηναίων ενόψει της εορταστικής περιόδου, αλλά και στα καταστήματα με στόχο την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού το Πάσχα.

Ισχυρή θα είναι η αστυνόμευση στις εθνικές οδούς για τους Αθηναίους που μεταβαίνουν στα χωριά τους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν το απαραίτητο έγγραφο μετακίνησης ενώ στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται έλεγχοι με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα.

Στο σχέδιο για την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων, προβλέπονται πρόστιμα και έλεγχοι εκ των υστέρων για να διαπιστωθεί αν κάποιοι παραβίασαν τα μέτρα και μετακινήθηκαν εκτός νομού ενώ προβλέπονται ακόμα και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση εικονικής κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης και ψευδής δήλωσης.

Να σημειωθεί ότι με τα ισχύοντα μέτρα οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Πώς αλλάζει το ωράριο ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών

Σε ό,τι αφορά το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), η Επιτροπή εισηγείται τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή προτείνει οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις των πολιτών, να ξεκινήσουν από τις 15 Μαΐου 2021.

Αυστηροί έλεγχοι στα καταστήματα

Με αφορμή την εντατικοποίηση των ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια της Περιφέρειας ενόψει της εορτής του Πάσχα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τόνισε πως, προτεραιότητα αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία των καταναλωτών.

«Ζήτησα» επισημαίνει ο ίδιος, «οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα, αλλά και πνεύμα συνεργασίας με τους επαγγελματίες οι οποίοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, ασφάλειας και ορθής τιμολόγησης».

Ευχαρίστησε τα υπηρεσιακά στελέχη τα οποία, «παρά τις ελλείψεις προσωπικού και εργαλείων», προστατεύουν τους καταναλωτές από τα ακατάλληλα ή αλλοιωμένα τρόφιμα, τονίζοντας ότι αποτελεί χρέος όλων μας «τη δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας να είμαστε στο πλευρό των πολιτών».

Έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλα τα σημεία παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, με έμφαση στην εφαρμογή των κανονισμών σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως υπεραγορές τροφίμων, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κάβες, επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς γεύματος με διανομή κατ' οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος, τις υπαίθριες λαϊκές αγορές, οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κ.λπ., επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια και πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες κ.α.

Πώς θα γίνει το φετινό πασχαλινό τραπέζι

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, η εισήγηση προβλέπει την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Μάλιστα συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πώς θα πάμε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής:

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και

γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Στις 18:00 την Παρασκευή η εξειδίκευση των μέτρων του «οδικού χάρτη» από τον Χαρδαλιά

Πάντως, η λεπτομερής εξειδίκευση όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» της σταδιακής εξόδου από τo lockdown, αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να εξηγήσει αναλυτικά τα μέτρα που θα λάβει η πολιτεία εντός των προσεχών γιορτινών ημερών. Ειδικότερα, αναμένεται να ανακοινωθούν, πέραν της ισχυρής παρουσίας της Αστυνομίας στο εθνικό οδικό δίκτυο και ενδελεχείς έλεγχοι για την επαλήθευση των κατ' εξαίρεση μετακινήσεων πολιτών (π.χ. αγροτικές εργασίες, ιατρικές επισκέψεις κλπ.)

Παράλληλα, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, η εξείδικευση των μέτρων που αφορούν τον κλάδο της εστίασης από τους αρμόδιους υπουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ