ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Τουλάχιστον 48 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - 700 υγειονομικοί νοσούν

ΠΟΕΔΗΝ: Τουλάχιστον 48 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - 700 υγειονομικοί νοσούν
Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σοβαρές είναι οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την κατάσταση του Συστήματος Υγείας στη μάχη κόντρα στην πανδημία του κορωνοϊού

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 700 υγειονομικοί νοσούν από κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ πολλοί είναι και οι ασθενείς που νοσούν και διασωληνώνονται εκτός των ΜΕΘ καθώς αυτές είναι πλήρεις.

Οι 193 εξ αυτών μόνο στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Περισσότεροι στο «Γεώργιος Γεννηματάς» με 43 υγειονομικούς. Εκ των 700 νοσούντων οι 50 νοσηλεύονται στις κλινικές κορωνοϊού και δύο βρίσκονται στο όριο της διασωλήνωσης.
Ένας Τραυματιοφορέας του νοσοκομείου Χαλκίδας και ένας γιατρός ιδιώτης επιταγμένος του Νοσοκομείου Νίκαιας που νοσηλεύεται στο ΑΤΤΙΚΟ ενώ άλλος ιδιώτης επιταγμένος ιατρός του Νοσοκομείου Νίκαιας νοσηλεύτηκε μέχρι την Τετάρτη σε κλινική του νοσοκομείου Νίκαιας. Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος είναι 43 ετών και έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού . Είναι σε καλή κατάσταση και πήρε εξιτήριο.

Επιπλέον, 100 από τους νοσούντες έχουν εμβολιασθεί και περνάνε τη νόσο ήπια.
Η ομοσπονδία των εργαζομένων τονίζει πως «η απόφαση του υπουργείου να μην υποβάλλονται σε προληπτικά τεστ οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί είναι λάθος» ενώ προσθέτει πως «συνήθως οι εμβολιασμένοι περνάνε τη νόσο χωρίς συμπτώματα και μη γνωρίζοντας ότι νοσσούν διασπείρουν τον ιό σε άλλους συναδέλφους.
Μάλιστα οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι συγκεχυμένες για τη καραντίνα των συναδέλφων εμβολιασμένων οι οποίοι νοσούν.

Σε άλλα νοσοκομεία τίθενται σε καραντίνα όσοι εμβολιασμένοι νοσούν προκειμένου να μη διασπείρουν τον ιό ενω σε άλλα εργάζονται κανονικά διασπείροντας τον ιό όπως αποδεικνύεται, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν διασπείρουν τον ιό σε ασθενείς. Η διασπορά στις κλινικές προκύπτει από νοσηλευόμενους ασθενείς που αρχικά βγαίνουν στα τεστ αρνητικοί και θετικοποιούνται στην πορεία από συνοδούς που μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Σχετικά με το Πάσχα

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει επιπλέον ότι παρά τις προβλέψεις των ειδικών λίγες ημέρες πριν το Πάσχα ο τόπος βράζει από τον κορωνοϊό. Κάθε ημέρα σπάμε θλιβερά ρεκόρ. Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο αποστάσεις, χέρια και σε δεύτερο χρόνο μάσκες. Ότι σχετίζεται δηλαδή με την ατομική ευθύνη.

«Σύστημα Υγείας είναι και η σωστή οργάνωση του συστήματος σε επίπεδο πρόληψης με κρατική μέριμνα (τεστ, συγκοινωνίες, σχολεία, χώροι δουλειάς κ.λ.π.) και σε επίπεδο κλινικής και εντατικής θεραπείας. Πάνε να κάνουν ένα ακόμη λάθος το Πάσχα.

Να συγκεντρώσουν το κόσμο στις πόλεις που είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει συνωστισμός σε γλέντια, εκκλησίες κλπ. Αφού δεν υπάρχει καθολικός περιορισμός καλύτερα Πάσχα στο χωριό με επίδειξη αρνητικού τεστ από όλους, εμβολιασμένους και μη.
Έτσι είναι μικρότεροι οι κίνδυνοι για τη δημοσιά Υγειά.

Ακόμη ένα Πάσχα μέσα οι υγειονομικοί χωρίς καμία αναγνώριση από τη πολιτεία που αρνείται τη χορήγηση δώρου Πάσχα, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, να χαρακτηρίσει εργατικό ατύχημα το θάνατο των συναδέλφων από κορωνοϊό» αναφέρει.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Παρά τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ που λειτουργούν χωρίς καμία ασφάλεια και την Πέμπτη δεκάδες περιστατικά είναι εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Πιο αναλυτικά στη Νίκαια υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών από όλα τα νοσοκομεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ με 13 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Το παραπάνω συμβαίνει και λόγω της πρακτικής των νοσοκομείων που διαθέτουν ΜΕΘ να δίδουν προτεραιότητα σε δικούς τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Ενδεικτικά, στο «Σισμανόγλειο» υπάρχουν 7 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, 2 στο «Αγία Όλγα», 1 στο «Ελπίς», 4 στον «Ερυθρό», και 6 στο «Γενικό Κρατικό Αθηνών» ενώ ένας ασθενής παραμένει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ για 7 μέρες.

Tέλος, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 3 ασθενείς στο «Θριάσιο», 3 στο «Τζάνειο», 6 στο «Αλεξάνδρα» 1 στο «Ασκληπιείο Βούλας» και 1 στο «Ιπποκράτειο», βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Συνολικά οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι 48 εκ των οποίων οι 25 περιμένουν απο δυο εως δέκα ημέρες για να ελευθερωθεί κάποια κλίνη ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ