ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα εντός των τειχών: Μπλόκα στα διόδια, έλεγχος αυθεντικότητας εγγράφων και πρόστιμα

Πάσχα εντός των τειχών: Μπλόκα στα διόδια, έλεγχος αυθεντικότητας εγγράφων και πρόστιμα
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων εν όψει Πάσχα (και έως τις 15 Μαΐου), η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο για τη αποτροπή παραβιάσεων του μέτρου που θεωρείται πως θα θωρακίσει τη χώρα από περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού και θα επιτρέψει την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο του Alpha: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα», ενώ προειδοποίησε ότι «τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά».

Στην εξειδίκευση του σχεδίου για τον έλεγχο των μετακινήσεων θα προχωρήσει το απόγευμα της Παρασκευής, κατά την τακτική ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος αναμένεται να ανακοινώσει όλα τα μέτρα που αφορούν το Πάσχα, αλλά και εκείνα που περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» της σταδιακής εξόδου από τo lockdown, αρχής γενομένης από τις 3 Μαΐου με το άνοιγμα της εστίασης και την επέκταση του ωραρίου νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων εν όψει Πάσχα, αναμένεται να ανακοινωθούν, πέραν της ισχυρής παρουσίας της Αστυνομίας στο εθνικό οδικό δίκτυο και ενδελεχείς έλεγχοι για την επαλήθευση των κατ' εξαίρεση μετακινήσεων πολιτών (π.χ. αγροτικές εργασίες, ιατρικές επισκέψεις κλπ.)

Με οδηγό τα αστυνομικά μέτρα που είχαν τεθεί σε ισχύ και πέρυσι, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηρότατοι έλεγχοι στα διόδια κατά μήκος των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας, ενώ προβλέπεται η χρήση ελικοπτέρων και drone.

Στο σχέδιο προβλέπονται πρόστιμα και έλεγχοι ακόμη και εκ των υστέρων για να διαπιστωθεί αν κάποιοι παραβίασαν τα μέτρα και μετακινήθηκαν εκτός νομού, ενώ προβλέπονται ακόμα και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση εικονικής κατ' εξαίρεσης μετακίνησης και ψευδής δήλωσης.

Να σημειωθεί ότι με τα ισχύοντα μέτρα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται το Σαββατοκύριακο. Αυτό ισχύει για τις 24 και 25 Απριλίου, δηλαδή το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ το ίδιο θα εφαρμοστεί και για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Ωράριο μετακίνησης

Σε ό,τι αφορά το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), η Επιτροπή εισηγείται τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή προτείνει οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις των πολιτών, να ξεκινήσουν από τις 15 Μαΐου 2021.

Τι προβλέπεται για το Πάσχα

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, η εισήγηση προβλέπει την κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Μάλιστα συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Πώς θα πάμε στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής:

α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,

β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και

γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ