ΕΛΛΑΔΑ

«Πάσχα στην πόλη»: Τα νέα μέτρα στις μετακινήσεις για να μείνουν στις πόλεις οι απείθαρχοι

«Πάσχα στην πόλη»: Τα νέα μέτρα στις μετακινήσεις για να μείνουν στις πόλεις οι απείθαρχοι
ΙΝΤΙΜΕ/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Υπουργική απόφαση η οποία θα ελαχιστοποιεί τις εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΚΥΑ θα κλείνει τα «παραθυράκια» για την μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς θα προβλέπεται πως για μετακίνηση για λόγους υγείας απαιτείται βεβαίωση από δημόσια δομή, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξει διασταύρωση μέσω της ΕΡΓΑΝΗ για όσους επικαλούνται λόγους εργασίας για να ταξιδέψουν.

Παράλληλα, φέρεται ότι η συγκομιδή προϊόντων θα κοπεί ως αιτία μετακίνησης, ενώ η μετάβαση για τελετή π.χ. κηδεία θα γίνεται μόνο με την ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα πρόστιμα για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς επαρκή λόγο αναμένεται να είναι τσουχτερά.

Έτσι όποιος κάνει το λάθος και φύγει για Πάσχα στο χωριό, θα πρέπει να πληρώσει 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για ψευδή δήλωση.

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις με βάση την δήλωση Ε9 και αιτιολογικό ότι οι πολίτες μετακινούνται στον επίσημο τόπο κατοικίας τους θα μπορούν να χρησιμοποιούνται εφ' άπαξ και δεν θα επιτρέπεται η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης.

Για όλες τις περιπτώσεις -πλην της επιστροφής στον τόπο μόνιμης κατοικίας- ο απολύτως αναγκαίος χρόνος της παραμονής σε άλλη περιφέρεια θα είναι ένα 48ωρο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που θα ισχύσουν για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνουν και οι ανακοινώσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Aπό σήμερα, Παρασκευή, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εντείνονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας, κυρίως στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

Η Αστυνομία θα έχει ισχυρή παρουσία, εκτός των άλλων, όχι μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους εθνικών οδών, προκειμένου να αποτρέψει την μετακίνηση όσων θα προσπαθήσουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Όποιοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση θα κάνουν αναστροφή στα διόδια και θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν:

«Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα, θα υπάρχουν παράλληλα ελικόπτερα και drones.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ