ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά μετά το Πάσχα τα self test για τους εργαζόμενους - Πρόστιμα στους παραβάτες

Κορωνοϊός: Υποχρεωτικά μετά το Πάσχα τα self test για τους εργαζόμενους - Πρόστιμα στους παραβάτες
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Παρατείνεται έως τις 2 Μαΐου 2021 η μεταβατική περίοδος για τη διενέργεια self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Μέχρι την ημερομηνία αυτή, κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους ελέγχους που διενεργούν, θα ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τους εργοδότες για την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Από τις 3 Μαΐου όμως, που παύει να ισχύει η μεταβατική περίοδος, τα self test καθίστανται υποχρεωτικά πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, ενώ θα ισχύουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση με τις οδηγίες που δόθηκαν από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Προς διευκόλυνση των εργαζομένων και των εργοδοτών, η μεταβατική περίοδος του άρθρου 8 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1588 Β’/18.4.2021) για την πρώτη εφαρμογή του υποχρεωτικού self test εργαζόμενους σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εργοδοτών στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην ανωτέρω ΚΥΑ (Λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών) παρατείνεται έως τις 2 Μαΐου 2021.

Η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου από τους εργαζόμενους έως 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στο τόπο εργασίας και η δήλωση του αποτελέσματος στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ πριν την προσέλευσή τους στο τόπο εργασίας ξεκινά από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021.

Ειδικά για την εβδομάδα από Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν 2 self test με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Τα δυο self test αντιστοιχούν στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από τους εργαζόμενους για τις δύο προσεχείς εβδομάδες, (δηλαδή από 26.04.2021 έως 02.05.2021 και από 03.05.2021 έως 09.05.2021).

Κατά την εβδομάδα από 03.05.2021 έως 09.05.2021 οι εργαζόμενοι θα προμηθευτούν ένα ακόμα self test που θα αντιστοιχεί στην κάλυψη της υποχρέωσης διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου από αυτούς για την εβδομάδα από 10.5.2021 μέχρι 16.05.2021.

Μέχρι και τις 2 Μαΐου 2021, τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της ΚΥΑ σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Aπό 03 Μαΐου και εφεξής, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της ανωτέρω ΚΥΑ, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από αυτή κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ