ΕΛΛΑΔΑ

Self test για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου - Από τις 10 Μαΐου περιορίζεται η τηλεργασία

Self test για όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου - Από τις 10 Μαΐου περιορίζεται η τηλεργασία
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεκτείνεται από τη Δευτέρα 26 Απριλίου στο σύνολο των εργαζομένων των δημοσίων υπηρεσιών η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου (self test, rapid ή μοριακού) σε εβδομαδιαία βάση, ενώ αρχής γενομένης από τις 10 Μαΐου θα αρχίσει σταδιακά να περιορίζεται το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Το μέτρο αφορά στους υπαλλήλους που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα self test πρέπει να διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν την προσέλευση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Υπογραμμίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, δηλαδή από τις 26 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου, οι εργαζόμενοι δύνανται να υποβάλλονται στον διαγνωστικό έλεγχο νόσησης και να δηλώνουν το αποτέλεσμα αυτού εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος.

Παράλληλα, ανακοινώνεται ότι από τις 10 Μαΐου θα αυξάνεται σταδιακά το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία στο ελληνικό Δημόσιο και αντιστοίχως θα περιορίζεται το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να απασχολούνται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια, εφόσον η φύση των καθηκόντων τους δεν συνάδει με την τηλεργασία.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των συναντήσεων ομάδων εργασίας με φυσική παρουσία, εφόσον ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερβαίνει τους επτά. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται να γίνεται χρήση της τηλεδιάσκεψης ή κάθε άλλου προβλεπόμενου τηλεπικοινωνιακού μέσου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού που εφαρμόστηκαν και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και το μέτρο της εξυπηρέτησης του κοινού μέσω προγραμματισμένου ραντεβού.

Διαβάστε επίσης

Self test: Η διευκρινιστική εγκύκλιος για τον ιδιωτικό τομέα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ