ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Στο «μικροσκόπιο» οι κάμερες ασφαλείας για τους περίεργους θανάτους στο γηροκομείο

Χανιά: Στο «μικροσκόπιο» οι κάμερες ασφαλείας για τους περίεργους θανάτους στο γηροκομείο
pixabay

Υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του γηροκομείου εξετάζουν οι αρχές για να διαλευκάνουν την υπόθεση των περίεργων θανάτων 68 ηλικιωμένων στο γηροκομείο των Χανίων.

Οι αξιωματικοί της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. έχουν στα χέρια υλικό από κάμερες ασφαλείας που είχε τοποθετήσει το ίδιο το γηροκομείο στους εσωτερικούς του χώρους προκειμένου να δουν πως το προσωπικό και οι υπεύθυνοι συμπεριφέρονταν στους τρόφιμους και αν υπήρξαν παραλείψεις στη φροντίδα τους σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα cretapost.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι και εκείνοι κατήγγειλαν κακοποίηση των τροφίμων.

Όπως έγινε γνωστό, στον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Χανιά, μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταλήξει 68 ηλικιωμένοι με τα πιστοποιητικά θανάτου να αναγράφουν για όλους το ίδιο αίτιο -ανακοπή καρδιάς.

Το γεγονός αυτό οδήγησε τον εισαγγελέα να διατάξει την εκταφή σορού ηλικιωμένης από την Κίσσαμο που φιλοξενούνταν στο ίδρυμα και απεβίωσε πρόσφατα, προκειμένου η ιατροδικαστική εξέταση να ρίξει φως εάν ο θάνατός της προήλθε όντως από τα αίτια που αναφέρονται στην ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Η υπόθεση με τους μυστηριώδεις θανάτους 68 ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας στα Χανιά προκάλεσε χθες την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Ειδικότερα, ο κ. Πλιώτας διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Γεώργιο Σαμπαντσή σχετικά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου με την παραγγελία να προχωρήσει στην κατά την κρίση του νόμιμες ενέργειες, ενόψει «της σοβαρότητας της φύσεως, κ.λπ. όσων εμπεριέχονται στα εν λόγω δημοσιεύματα».

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε επίσης από τον κ. Σαμπαντσή να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου, όπως προβλέπει το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Κ.Π.Δ. η εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Για φιάσκο μιλά ο δικηγόρος του γηροκομείου

Για φιάσκο και ανυπόστατες καταγγελίες χωρίς κανένα στοιχείο κάνει λόγο ο δικηγόρος του γηροκομείου που έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το cretapost.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μονάδας, Ιωάννη Σφακιωτάκη δεν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις ούτε καμία παράβαση. Ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του ο κ.Σφακιωτάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στις εγκαταστάσεις του γηροκομείου παρουσία εισαγγελικών αρχών και ιατροδικαστών στην οποία δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό.

Μάλιστα έγιναν και συνεντεύξεις με τους τρόφιμους προκειμένου εισαγγελέας και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στα Χανιά να μπορέσουν να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, κατά την αιφνιδιαστική εκείνη έρευνα του Μαρτίου (22/3) εντοπίστηκαν 2 τρόφιμοι να είναι δεμένοι στα κρεβάτια τους, με ιατρικούς ιμάντες και μόνο στο σημείο του χεριού για λόγους ασφαλείας καθώς επρόκειτο για βαριά περιστατικά.

Σύμφωνα με τον κ.Σφακιωτάκη από την έρευνα εκείνη και μετά δεν είχαν καμία άλλη ενόχληση. Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκαν για την εκταφή της ηλικιωμένης στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές από την πλευρά της οικογένειας της ηλικιωμένης και του οίκου ευγηρίας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του γηροκομείου δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή άλλες κακώσεις και είναι σε αναμονή του τελικού πορίσματος προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους μη αποκλείοντας ακόμα και το γεγονός να προχωρήσουν σε μηνύσεις.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι δεν προκύπτουν κατάγματα ή κακώσεις των οστών ενώ εκκρεμούν τα ιστολογικά, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η επίσημη έκθεση των ιατροδικαστών σχετικά με τα αποτελέσματα της εκταφής, ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία του θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί, εάν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή την εγκατάλειψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ