ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά – Καταθέτουν σήμερα τρεις νοσηλευτές

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά – Καταθέτουν σήμερα τρεις νοσηλευτές
© Intime p.a.

Στον εισαγγελέα μεταφέρονται σήμερα οι καταγγελίες για τις πρακτικές του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, οι οποίες σύμφωνα με τις μαρτυρίες οδήγησαν στον θάνατο 68 ηλικιωμένων.

Τρεις νοσηλευτές είναι προγραμματισμένο να καταθέσουν σήμερα, με τον έναν να έχει οδηγηθεί ήδη στο κρατητήριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, καθώς εις βάρος του κατατέθηκε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από άλλη εργαζόμενη στο γηροκομείο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι καταγγελίες για την εν λόγω δομή διαδέχτηκαν η μία την άλλη, με την υπόθεση να έχει απασχολήσει και το υπουργείο Εργασίας το οποίο κατέθεσε ερώτημα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Μάλιστα, πέρα από τις ιδιαίτερα άσκημες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει καταγγελθεί ότι ζούσαν οι τρόφιμοι, οι έρευνες εστιάζουν και σε ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα από τροφίμους.

Όπως μετέδωσε την Κυριακή το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου του γηροκομείου. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο 1/4 της αντικειμενικής αξίας του. Εξονυχιστικά εξετάζεται, δε, η διαδικασία κατά την οποία έγινε η μεταβίβαση.

Σοκάρουν οι καταγγελίες

Γυναίκα πρώην υπάλληλος του οίκου ευγηρίας στα Χανιά μιλά για ψεκασμούς με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια τρόφιμων, βίαιο τάϊσμα με σύριγγα από το οποίο πιθανά να κατέληξε ένας ασθενής, δέσιμο των ηλικιωμένων χειρότερο και από τα ζώα ενώ συμπληρώνει πως οι γέροντες με κλάματα της φιλούσαν τα χέρια και την προέτρεπαν να μιλήσει για τα όσα γίνονταν στο γηροκομείο.

«Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ. Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά. Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε», αναφέρει στην τοπική ιστοσελίδα zarpanews.gr, on camera, η πρώην υπάλληλος που εργάστηκε στο ίδρυμα ως βοηθός νοσηλευτή, από τον Μάιο ως τον Δεκέμβριο του 2020 και συνεχίζει:

»Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που έιχανε τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν.
-Πνίγηκε άνθρωπος την ώρα που τους τάιζαν;
-… (γνέφει συγκαταβατικά). Εγώ είδα την κινητικότητα εκεί όταν συνέβη και όταν ρώτησα μου είπαν ότι δεν έγινε τίποτα. Το έμαθα από τους υπόλοιπους μετά.
…Έχω δει πολλούς θανάτους συνολικά. Γύρω στα 25- 30 άτομα σίγουρα».

Τι απαντούν διοίκηση - εργαζόμενοι

Η ιδιοκτησία του γηροκομείου συνεχίζει πάντως να διαψεύσει κατηγορηματικά τις καταγγελίες, με τους εκπροσώπους εργαζομένων να είναι στο πλευρό της.

Μιλώντας στην κάμερα της «Νέας Τηλεόρασης Κρήτης», η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είπε: «Διατηρώ τον οίκο ευγηρίας επί 12 συναπτά έτη. Όλα όσα ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα. Είναι ψευδείς οι καταγγελίες. Κάνουμε ό,τι πρέπει αναφορικά με τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί».

Για καταγγελίες από δυσαρεστημένους πρώην εργαζομένους μιλούν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών του νοσοκομείου: «Ακούγοντας όλες αυτές τις καταγγελίες είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Δουλεύουμε εδώ από τις αρχές της επιχείρησης. Ποτέ δεν έχουμε κακοποιήσει, ποτέ δεν έχουμε χτυπήσει. Τα χέρια μας είναι καθαρά. Οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες» ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τους πρώην εργαζομένους που έκαναν τις καταγγελίες: «Μετά τις απολύσεις τους ίσως έχουν τους δικούς τους λόγους, αλλά εγώ δεν μπορώ να τους ξέρω. Πάντως υπάρχει σκοπιμότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ