ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννάκος για το γηροκομείο Χανίων: Μη μας ξενίζει - Πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;

Γιαννάκος για το γηροκομείο Χανίων: Μη μας ξενίζει - Πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί;
INTIME

Το ερώτημα πού ήταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στα Χανιά για να προστατέψουν τους περιθαλπόμενους της προνοιακής μονάδας και να αποτρέψουν τα τραγικά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως αναφέρει, οι ιδιωτικές προνοιακές μονάδες αδειοδοτούνται από την Περιφέρεια που ανήκουν και η λειτουργία τους εποπτεύεται πάλι από τη περιφέρεια. Λόγω κορωνοϊού σε τακτά χρονικά διαστήματα συνεργεία του ΕΟΔΥ επισκέπτονται τις προνοιακές μονάδες υποβάλλοντας σε προληπτικά τεστ τους περιθαλπόμενους για κορωνοϊό.

Επίσης τις επισκέφθηκαν για τον εμβολιασμό των περιθαλπόμενων. Το Υπουργείο Εργασίας, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υποτίθεται αυστηροποίησε τους ελέγχους μετά την έξαρση του ιού που παρατηρήθηκε στις ιδιωτικές προνοιακές μονάδες.

«Τι έκαναν όλοι αυτοί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να προστατέψουν τους περιθαλπόμενους της συγκεκριμένης προνοιακής μονάδος των Χανίων αλλά και των άλλων που θέρισε ο κορωνοϊός. Ειδικά το τελευταίο χρόνο που απαγορεύονται οι επισκέψεις συγγενών λόγω κορωνοϊού και δεν υπάρχει εποπτεία»,αναφέρει και προσθέτει πως πολλές ιδιωτικές προνοιακές μονάδες δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, όπως στα Χανιά.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, για την προσέλκυση περιθαλπόμενων βάζουν φτηνό μηνιαίο κόστος περίθαλψης και για να επιτύχουν κέρδος προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες. Απασχολούν λίγο προσωπικό κακοπληρωμένο που δεν καλύπτει τις ανάγκες, φιλοξενούν περισσότερους περιθαλπόμενους από την άδεια που διαθέτουν, στοιβαγμένους σε δωμάτια με κάκιστες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, «ο αριθμός των θανάτων των περιθαλπόμενων σε κάθε μονάδα σχετίζεται με τα περιστατικά που περιθάλπονται. Εάν είναι άτομα με καρκίνο τελικού σταδίου ασφαλώς και οι θάνατοι θα είναι περισσότεροι από άλλες μονάδες που φιλοξενούν νεότερα άτομα με αναπηρίες.. Γι’αυτό χρειάζεται ο έλεγχος».

«Μην μας ξενίζουν καταστάσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από την προνοιακή μονάδα των Χανίων. Το ζήτημα είναι πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να τις αποτρέπουν εάν πράγματι συμβαίνουν. Και μέχρι τώρα εν μέσω πανδημίας είδαμε πολλά κολαστήρια», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ