ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς θα κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό όσοι έλαβαν μήνυμα ακύρωσης

Κορωνοϊός: Πώς θα κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό όσοι έλαβαν μήνυμα ακύρωσης
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Κανονικά θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού με το σκεύασμα της AstraZeneca, οι πολίτες που έχουν γεννηθεί το 1991, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι σήμερα το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Αρκετοί ήταν οι πολίτες που έλαβαν μήνυμα ακύρωσης των ραντεβού, παρόλο που αρχικά τους επετράπη η είσοδος τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, εκ παραδρομής εστάλησαν μηνύματα ακυρώσεων στα ραντεβού για τους 30-39 ετών, ωστόσο το πρόβλημα έχει πλέον αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου. Όπως διευκρινίζεται, για όσους έλαβαν ειδοποιήσεις ακύρωσης, τα ραντεβού τους θα επαναπρογραμματιστούν.

Σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, το πρωί της Μεγάλης Τρίτης ήδη είχαν κλειστεί τα πρώτα 60.000 ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 30-39.

Το χρονοδιάγραμμα

Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών 30-39 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca βρίσκεται σε λειτουργία.

Όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ξεκινούν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 40-44 ετών, μόνο με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο 1η Μαΐου, ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49 ετών και με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Η επιχείρηση «Ελευθερία» αναμένεται να ανεβάσει ταχύτητες το επόμενο δίμηνο, καθώς αναμένονται σημαντικές παραλαβές εμβολίων. Συγκεκριμένα:

  • Pfizer/BioNTech: 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο
  • Moderna: 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο
  • Johnson & Johnson: 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
  • Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου, ωστόσο αναμένεται ένας αριθμός της ταξεως των 450.000-500.000 δόσεων για κάθε μήνα

Άλλωστε, όπως έχει ανακοινωθεί, τον Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αριθμός που θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα, πολυϊατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ