ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για 18 ετών και άνω

Εμβολιασμός: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για 18 ετών και άνω
ΙΝΤΙΜΕ

Με το πρόγραμμα εμβολιασμού να έχει ανεβάσει ταχύτητα και η πλατφόρμα για τα ραντεβού να έχει ανοίξει ή να πρόκειται άμεσα να ανοίξει για όλες τις ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών, σειρά θα πάρουν το προσεχές διάστημα οι νέοι άνω των 18 ετών.

Τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την ηλικία τους ανέπτυξε σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εκτιμώντας ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες οι ηλικιακές ομάδες.

Τις πρώτες ημέρες του Μαΐου θα γνωρίζουμε όπως είπε ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους πότε ακριβώς θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών. Αυτό όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 εξαρτάται από τις συμμετοχές και τις παραδόσεις των εμβολίων, ενώ διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι η επόμενη για την οποία θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Για τους 45 - 49 ετών υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα ανοίγει το Μεγάλο Σάββατο.

Για τους 30-39 ετών, είπε ότι έχουν προγραμματιστεί 103.000 ραντεβού για εμβολιασμούς. Τόνισε ότι πρόκειται για σημαντικό αριθμό, ο οποίος θα ανέβει.

Τι προβλέπεται για 18-30 ετών

Για την ηλικιακή ομάδα 18-30 ετών, σημείωσε πως «αν πάμε με βάση τον σχεδιασμό και τις παραδόσεις, πιστεύουμε ότι εντός του Ιουνίου θα έχουμε ανοίξει σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει μέσα στο Μάιο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμούς και της ηλικιακής ομάδας 18-30 ετών δήλωσε σήμερα Τετάρτη στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Προέτρεψε τις πιο νεαρές ηλικίες, και ειδικά όσους πολίτες είναι πιο κινητικοί σε σχέση με τους 60αρηδες, να εμβολιαστούν νωρίς, για να βλέπουν τους οικείους και τους παππούδες τους.

Την ίδια ώρα, νέες γραμμές εμβολιασμών ανοίγουν για ηλικιακές ομάδες, τα κέντρα λειτουργούν επί 7ήμερης βάσης, ακόμη και εν μέσω Μ.Εβδομάδας, ενώ το πρόγραμμα γίνεται ολοένα και πιο ευέλικτο.

Ευελιξία στα ραντεβού

«Εδώ έχει μια άλλη φιλοσοφία το άνοιγμα των ομάδων 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, διότι πρόκειται για τη γρήγορη πρόσβαση στο εμβόλιο, μια γρήγορη γραμμή για γρήγορο εμβολιασμό. Άρα, παροτρύνουμε όσοι έλαβαν το μήνυμα να μπούνε στην πλατφόρμα και να κλείσουν το ραντεβού τους. Η ίδια φόρμουλα θα ακολουθηθεί και για τους πολίτες ηλικίας 40-44 ετών που και πάλι είναι ένα εμβόλιο και άρα θα πρέπει να μπούνε στην πλατφόρμα για να οριστεί το ραντεβού. Κι αυτό διότι θέλουμε το ραντεβού να κλειστεί ακόμη και την επόμενη μέρα» δήλωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού.

2η δόση στον τόπο διακοπών

Το δεύτερο σημείο ευελιξίας του προγράμματος εμβολιασμών επισήμανε ο κ. Πιερρακάκης λέγοντας: «Το δεύτερο ραντεβού μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη ενόψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις. Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού. Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία».

Το τρίτο σημείο ευελιξίας του προγράμματος εμβολιασμών αφορά την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Όπως ανακοινώθηκε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα και επιβεβαίωσε ο κ. Πιερρακάκης «αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα – όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca – να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

Το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται:

-Την Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44 για το εμβόλιο της AstraZeneca.

-Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 45-49 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

-Από τις 5 Μαΐου αυξάνεται κατά πολύ η δυναμικότητα του συστήματος, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ενώ θα προστεθούν και άλλα στη συνέχεια έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μαΐου και του Ιουνίου.

-Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών -μετά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι οποίοι θα ξεκινήσουν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ