ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο Χανίων: Έρευνα για περισσότερους ύποπτους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί

Γηροκομείο Χανίων: Έρευνα για περισσότερους ύποπτους θανάτους που δεν έχουν καταγραφεί
INTIME

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για το γηροκομείο Αγία Σκέπη των Χανίων, για το οποίο οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι στιγμής ερευνώνται οι θάνατοι τουλάχιστον 73 ηλικιωμένων στο εν λόγω γηροκομείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ωστόσο, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι υπάρχουν και άλλες «ύποπτες» περιπτώσεις θανάτων στο συγκεκριμένο γηροκομείο, οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί και μπαίνουν στο μικροσκόπιο των Αρχών. Έτσι ο συνολικός αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τους 80 νεκρούς.

Οι εισαγγελικές Αρχές ερευνούν τις καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης μέσα στον οίκο ευγηρίας, αλλά και ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζουν, μεταβιβάσεις περιουσιών ή ακινήτων τροφίμων που αποβίωσαν, σε άτομα που σχετίζονται με το γηροκομείο.

Σημειώνεται ότι με αναφορά-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων Νίκος Ρουσόπουλος ζητά να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο κ. Ρουσόπουλος πρότεινε περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζήτησε να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Ερωτηθείς εάν έχουν ξανακαταγραφεί τόσοι θάνατοι στα χρόνια λειτουργίας του οίκου ευγηρίας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θανάτων.

«Το θέμα των θανάτων είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από το Δήμο Χανίων. Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι' αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι' αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η δικηγόρος που εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων – και που η ίδια έχασε τον πατέρα της που διέμενε στο γηροκομείο, με αναφορά της προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, βάζει στο στόχαστρο την Περιφέρεια στα Χανιά, καθώς καταγγέλεται ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με την άδεια που είχε η δομή, και το ότι σε πρόσφατο έλεγχο βρέθηκαν κλειδωμένες πόρτες που οδηγούσαν σε χώρους φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Ο ψυχίατρος της δομής για τις καταγγελίες για ψυχοφάρμακα

Αρκετές είναι και οι καταγγελίες από συγγενείς ηλικιωμένων που έμειναν στο γηροκομείο, ότι τους έδιναν – χωρίς λόγο – ψυχοφάρμακα.

«Είδα από τον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα.. ακόμα και στεντόν της είχαν γράψει», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρδαλάκης, συγγενής ηλικιωμένης.

Ο συνεργαζόμενος ψυχίατρος του γηροκομείου μιλώντας στο ΣΚΑΙ διέψευσε το γεγονός τονίζοντας ότι «ποτέ δεν πρότεινα και δεν χορήγησα φάρμακο, φαρμακευτική ουσία, σκεύασμα φαρμακευτικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, τύπου στεντόν ή οτιδήποτε άλλο».

Οι δηλώσεις του ψυχιάτρου δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση, καθώς αφήνει υπόνοιες πως είναι πιθανό να έγραφαν άλλοι, εν αγνοία του, τέτοια φάρμακα στους ηλικιωμένους.

«Δεν ήμουν συντονιστής εγώ, του ιατρικού έργου εκεί. Ο συντονιστής ήταν ο γιατρός της μονάδας και η διευθύντρια. Και μάλιστα πέρυσι με τον Covid, είμαι κάποιας ηλικίας, είχε υπάρξει το lockdown, και πέρασε και μήνας να πάω. Πιθανότατα την ίδια περίοδο που συνέβησαν ό,τι συνέβησαν με τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο ψυχίατρος.

Ο συγκεκριμένος γιατρός της μονάδας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, είναι ο ίδιος που υπέγραφε, ανελλιπώς, ως αιτία θανάτου των ηλικιωμένων, την ανακοπή καρδιάς.

Θα ζητήσει εκταφή του αδερφού του

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι συγγενείς που ζητούν εκταφή των σωρών φιλοξενούμενων του οίκου ευγηρίας. Μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο αδελφός ενός 58χρονου που πέθανε στο συγκεκριμένο γηροκομείο τον Ιανουάριο του 2021 θεωρεί πλέον τον θάνατό του ύποπτο και θα ζητήσει εκταφή του.

Μιλώντας στο zarpanews.gr, υποστηρίζει ότι λίγο πριν πεθάνει ο αδελφός του, το ίδιο απόγευμα, μιλούσε στο τηλέφωνο με τη διευθύντρια του γηροκομείου χωρίς να υπάρξει καμία αναφορά στην κατάσταση του 58χρονου.

Για τον ίδιο τρόφιμο, πρώην υπάλληλος του γηροκομείου δηλώνει στο zarpanews.gr ότι κοιμόταν μόνιμα στον χώρο των πλυντηρίων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Είχε σακούλα στα έντερα (σ.σ. Στομία – παρουσία του εντέρου στο δέρμα της κοιλιάς που μέσω αυτού αποβάλλονται το περιεχόμενο του εντέρου και τα κόπρανα εκτός του σώματος, δημιουργείται από χειρουργό) και μερικές φορές τον έβαζαν και μόνος του να την αλλάζει. Του λέγανε, "Ξέρεις να το κάνεις; Καν’το μόνος σου"».

«Ο άνθρωπος έπαιρνε πολλά φάρμακα, χάπια τρεις φορές τη μέρα. Τον είχαν για τρελό, αλλά τα είχε τετρακόσια, ήταν πολύ υπεύθυνος. Ήθελαν να του αλλάξουν την αγωγή και να του δώσουν μορφίνη και όταν ρώτησα τον γιατρό, γιατί να του δώσουν τόσο βαρύ ναρκωτικό, ο γιατρός μου είπε ότι "αυτός πια χρειάζεται δόση για ζώα, με τόσα που έχει πάρει στη ζωή του". Εγώ εκδιώχθηκα από την επιχείρηση ένα μήνα περίπου πριν πεθάνει και δεν ξέρω πως ακριβώς πέθανε», είπε η πρώην εργαζόμενη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ