ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Το παρασκήνιο των αποφάσεων για τη διατήρηση του SMS

Lockdown: Το παρασκήνιο των αποφάσεων για τη διατήρηση του SMS
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ολιγοήμερη παράταση έλαβε επί της ουσίας η υποχρέωση αποστολή των SMS μετακίνησης. Αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε διαφανεί σαφής τάση υπέρ της κατάργησης της χρήσης του μέτρου, τελικά τα SMS διατηρήθηκαν «εν ζωή».

Το σενάριο για την κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033 είχε βασιστεί στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει παρόμοια υποχρέωση σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για χώρους εστίασης που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε με τους ειδικούς το ενδεχόμενο άρσης της υποχρέωσης αυτής των πολιτών σε γενικότερο πλαίσιο, δηλαδή και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Ωστόσο, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, εισηγήθηκε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί και τις τις επόμενες ημέρες το click in shop και το click away για το λιανεμπόριο, δεδομένων των επιδημιολογικών δεδομένων.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι και η κυβέρνηση έκρινε ασφαλέστερο να ακολουθηθούν σταδιακά βήματα χαλάρωσης των μέτρων του lockdown, δεδομένου ότι το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, με την επιστροφή των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία και το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Εν όψει της επανεκκίνησης της εστίασης, δε, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνει σε ισχύ το SMS για τις μετακινήσεις, τουλάχιστον για ακόμη δύο εβδομάδες. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέτρο για το οποίο κυβέρνηση και επιστήμονες συνομολογούν πως έχει αποδεδειγμένα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίθηκε το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων ως ένα ασφαλές μέτρο αποσυμπίεσης, ενώ τα επόμενα βήματα «χαλάρωσης» του lockdown θα ακολουθήσουν σταδιακά.

Όπως ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, από τη Μ.Πέμπτη απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των δήμων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας για όλες τις δραστηριότητές τους και τις καθημερινές και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά, δε, την αποστολή SMS στο 13033 η σχετική υποχρέωση των πολιτών εξακολουθεί να υφίσταται τουλάχιστον έως τις 15 Μαΐου.

Με SMS με τον κωδικό 6 θα γίνει η μετακίνηση για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς και η μετακίνηση σε καφέ και εστιατόρια από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται ότι αλλαγές στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την περασμένη Παρασκευή.

Έτσι, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) η έναρξη του περιορισμού μεταφέρεται στις 23:00.

SMS στο 13033

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο για λόγους υγείας και οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα με τον αριθμό 1 και για τη βόλτα κατοικίδιου με τον κωδικό 6.

Κατά τα λοιπά, η υποχρέωση των πολιτών όσον αφορά στην αποστολή SMS προς το 13033 παραμένει, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Επιπλέον, η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα με την αποστολή SMS 6 το 13033.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00
 6. -Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00

  -Κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 22:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ