ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτες εικόνες: Ουρές χιλιομέτρων στα διόδια για την πασχαλινή «έξοδο» - Σαρωτικοί έλεγχοι

INTIME

Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης στα διόδια της Ελευσίνας, λόγω των αυξημένων ελέγχων που διεξήγαν οι Αρχές. με τους Αθηναίους να επιχειρούν τη «μεγάλη έξοδο» για το Πάσχα. Παρά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων που ισχύουν, οι εικόνες θυμίζουν εποχές προ πανδημίας.

Καθώς οι έλεγχοι των Αρχών είναι εξονυχιστικοί, προκειμένου να σταματήσουν τους παράτυπους ταξιδιώτες, το μποτιλιάρισμα είναι τεράστιο με τα αυτοκίνητα να είναι ακινητοποιημένα αρκετά χιλιόμετρα πριν από τα διόδια.

Οι υπερτοπικές μετακινήσεις απαγορεύονται και όσοι πολίτες επιχειρούν να φύγουν εκτός χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και αναγκάζονται να επιστρέψουν.

Και καθώς φαίνεται, δεν ήταν λίγοι οι επίδοξοι ταξιδιώτες που επιστράτευσαν προσχηματικές και πολλές φορές… ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να φύγουν από το κλεινόν άστυ. Οι περισσότερες δικαιολογίες αφορούν παροχή βοήθειας και επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό στην επαρχία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης 185 οχήματα επιστράφησαν από Ελευσίνα και 31 από τα διόδια των Αφιδνών, ενώ εκτιμάται ότι από τις 6 το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο, πέρασαν περίπου 13.000 οχήματα.

Η αστυνομία έχει προειδοποιήσει πως οι έλεγχοι και το επόμενο διάστημα θα είναι σαρωτικοί.

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής.

Οι σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται και από την Τροχαία αυτοκινητοδρόμων αλλά και από επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι με ένα φορητό σαρωτή, ταυτοποιούν και διασταυρώνουν τα έγγραφα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από περιφέρεια σε περιφέρεια

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς της κυβέρνησης,

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει.

«Βροχή» τα πρόστιμα για παραβάσεις των περιοριστικών μέτρων

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τετάρτη 28.04.2021 συνολικά 131.507 ελέγχους και κατέγραψαν 907 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 291.800 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία 1 επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (112.278).

Συνολικά 417 κλήσεις στον τετραψήφιο 1520

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 417 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Κατά την περίοδο των εορτών, ο σχεδιασμός των ελέγχων επικεντρώνεται:

  • Στην επιτήρηση της ορθής εφαρμογής των κανόνων λειτουργίας της διαδικασίας εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside) καθώς και την προαγορά αγαθών με παραλαβή εκτός καταστήματος (click away), με στόχο την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και την αποφυγή του συνωστισμού που ενδεχομένως παρουσιαστεί ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.
  • Στη διενέργεια εντατικών επιτόπιων ελέγχων στα διόδια της Αττικής για τη διασταύρωση της γνησιότητας των βεβαιώσεων μετακίνησης με αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των λοιπών δημόσιων βάσεων δεδομένων, με την αξιοποίηση φορητών σαρωτών εγγράφων για τη βελτίωση της δυνατότητας διασταύρωσης των στοιχείων που αναγράφονται στην επιδεικνυόμενες βεβαιώσεις μετακίνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης