ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηροί έλεγχοι: 1.143 έκαναν αναστροφή στα διόδια, δύο συλλήψεις και πρόστιμα ύψους 159.300 ευρώ

Αυστηροί έλεγχοι: 1.143 έκαναν αναστροφή στα διόδια, δύο συλλήψεις και πρόστιμα ύψους 159.300 ευρώ
INTIME / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Περισσότερους από 90.000 ελέγχους πραγματοποίησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες το Μεγάλο Σάββατο, καταγράφοντας πάνω από 500 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού και επιβάλλοντας πρόστιμα συνολικού ύψους 159.300 ευρώ, ενώ πραγματοποίησαν και δύο συλλήψεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (80.042), και οι κυριότερες παραβάσεις που εντοπίστηκαν αφορούσαν σε:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης
  • Μη τήρηση των ειδικών κανόνων λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Μη τήρηση των μέτρων πρόληψης ασθενειών
  • Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δυο συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας επιχειρήσεων και διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων.

Στην Περιφέρεια Αττικής συνελήφθη ιδιοκτήτης καντίνας και επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ στον ίδιο για παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών, παραμονή πελατών στον εξωτερικό χώρο, ενώ έλαβαν και 300 ευρώ πρόστιμο τρεις πελάτες για παραβίαση του περιορισμού κίνησης.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης συνελήφθη διοργανωτής ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία. Στον ίδιο επιβλήθηκε και πρόστιμο 3.000 ευρώ, ενώ πρόστιμο ύψους 300 έλαβαν και οκτώ συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 1.000 ευρώ σε κομμωτήριο για υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας, καθώς και τακτικές μηνύσεις στον ιδιοκτήτη και τον προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ επιβλήθηκε και σε ιερέα για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ σε 15 πιστούς για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Η ΕΛΑΣ βεβαίωσε, επίσης, μία παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Ταυτόχρονα, το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η ΕΑΔ διενήργησε συνολικά 2.244 ελέγχους και δεν βεβαιώθηκε κανένα διοικητικό πρόστιμο. Κατά τη διάρκειά τους ελέγχθηκαν 1.407 φυσικά πρόσωπα από 652 οχήματα στον σταθμό διοδίων της Λ.Αθηνών-Κορίνθου κατά τις πρωινές, μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Από τους ελέγχους αυτούς οι 234 αφορούσαν σε βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων.

Ελέγχων συνέχεια

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν από τη Δευτέρα του Πάσχα και αφορούν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και θα παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό προϋποθέσεις, καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 μμ.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της κίνησης των οχημάτων και των μετακινούμενων με πλοία και αεροπλάνα κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στα διόδια 1.143 οδηγοί οχημάτων υποχρεώθηκαν σε αναστροφή από την Μ. Τετάρτη έως και το Μ. Σάββατο, καθώς δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ενώ επιθεωρητές της ΕΑΔ, μεταξύ των λοιπών μέτρων ελέγχου, αξιοποίησαν φορητούς σαρωτές εγγράφων προκειμένου να διασταυρωθεί η γνησιότητά τους με αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και των λοιπών δημόσιων βάσεων δεδομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ