ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά 2021: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ

Πρωτομαγιά 2021: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με απεργίες και συγκεντρώσεις τα συνδικάτα συμμετέχουν σήμερα, Τρίτη, στον εορτασμό της Eργατικής Πρωτομαγιάς δίνοντας έμφαση στο εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους. 

Φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί σε δύο δόσεις: η επίσημη αργία και η απεργία της ΓΣΕΕ μεταφέρθηκαν για σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου αφού η 1η Μάη φέτος έπεφτε Μεγάλο Σάββατο, ενώ η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 6 Μάη. Την απεργία στις 6 Μάη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Έτσι σήμερα η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της πραγματοποιεί 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Απεργούν επίσης τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, σήμερα δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό).

Η απεργία στα ΜΜΜ σήμερα και την Πέμπτη 6 Μαΐου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μεταφοράς σήμερα και την Πέμπτη 6 Μαΐου θα κινηθούν ως εξής:

Την Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00.

Το Μετρό γραμμές 2&3 θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Το Τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη. Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 - 16:00 με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποημένοι σ´ αυτό το διάστημα.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε 24ωρη απεργία. Εξαιτίας της απεργίας θα υπάρξει τη Δευτέρα του Πάσχα αναστολή των νυχτερινών δρομολογίων στη γραμμή της Χαλκίδας και αναστολή του δρομολογίου 3632 της γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης -Σερρών.

Επιπλέον, σήμερα δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό) .

Την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας κα γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται».

Τέλος, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και θα παλέψουν για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των συγκοινωνιών.

Η σημερινή απεργία στα Μέσα Ενημέρωσης

Με 24ωρη απεργία των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, των υπαλλήλων στα μέσα ενημέρωσης (ΕΠΗΕΑ -ΕΠΗΕΘ) και της ΕΤΗΠΤΑ την Τρίτη 4 Μαΐου θα κινηθεί ο κλάδος των ΜΜΕ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματεία μέλη της όπως η ΕΤΕΡ και η ΕΤΙΤΑ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου.

EKA και ΠΑΜΕ καλούν σε απεργία στις 6 Μαΐου

Στον ιδιωτικό τομέα η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (καλεί μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος) σε 24 ωρη απεργία στις 6 Μαΐου, όπως και ανάλογες αποφάσεις εργατικών κέντρων της περιφέρειας, καθώς και πρωτοβάθμιων σωματείων, θα επηρεάσει τη λειτουργία επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες καλύπτονται απεργιακά και από την απόφαση της ΓΣΕΕ για απεργία στις 4 Μαΐου. Συνεπώς είτε λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, μαζί με την απεργία της ΓΣΕΕ στις 4/5, καθώς και τη μεταφορά της αργίας, είτε λόγω και της απόφασης του ΕΚΑ για τις 6/5 κάποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και τις δύο ημέρες.

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς η ΓΣΕΕ την Τρίτη 4 Μαΐου 2021 και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021.

Το ΠΑΜΕ

Στις 6/5 καλεί σε συγκέντρωση στις 10πμ στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτό, ανάμεσά τους και εργατικά κέντρα, να έχουν αποφασίσει απεργία την ίδια ημέρα.

Χατζηδάκης: Νέα δικαιώματα, νέες δουλειές, αποτελεσματικοί έλεγχοι

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι έννοια ταυτισμένη με τους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο εορτασμός της, όμως, αποκτά ακόμα περισσότερο νόημα, όταν κοιτάμε τη θέση των εργαζομένων στο σήμερα και στο αύριο» επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει τα εξής:

«Η συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, νέες σχετικά δραστηριότητες, όπως οι συνεργατικές πλατφόρμες (delivery, courier, κλπ), αλλά και η τηλεργασία, που μπήκε δυναμικά στην εργασιακή ζωή, είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με δικαιοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο πρόβλημα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία.

Η πολιτική, πέρα από συνθήματα και μεγάλα λόγια, πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των πραγματικών εργαζομένων. Το οκτάωρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, είναι δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και χρόνια σ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είναι, όμως, εξασφαλισμένη σε πολλές περιπτώσεις η τήρησή τους!

Γι' αυτό, έχει μεγάλη σημασία η επέκταση και αναβάθμιση των ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας, καθώς και η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Ένα αίτημα εδώ και χρόνια της ΓΣΕΕ, που προωθεί αυτή η κυβέρνηση! Για να κατοχυρώνονται στην πράξη το ωράριο και οι αμοιβές του κάθε εργαζομένου! Αυτές οι ρυθμίσεις ελέγχου του ωραρίου και των αμοιβών είναι και μια εγγύηση για την ενίσχυση και διεύρυνση άλλων ρυθμίσεων οι οποίες συμφιλιώνουν την εργασία με τις ανάγκες της οικογένειας και δίνουν πιο πολλές επιλογές στον εργαζόμενο: Η άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, η πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ανοίγουμε το παράθυρο για τετραήμερο, έχοντας εγγυημένο το πενθήμερο. Και με έγνοια για την οικογένεια του εργαζομένου.

Τεράστια σημασία έχει επίσης η ρύθμιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που κάνουν τηλεργασία. Και γι' αυτό θα προχωρήσουμε σε σύγχρονες ρυθμίσεις, με βάση όσα έχουν υιοθετηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, δηλαδή το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να γίνεται σεβαστό και στην τηλεργασία το ωράριό του από τον εργοδότη του!

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις delivery ή courier πρέπει να δουν, επίσης, τα δικαιώματά τους να κατοχυρώνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Το ίδιο ισχύει για κάθε εργαζόμενο ή εργαζόμενη όσον αφορά σε φαινόμενα βίας ή σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να ρυθμιστούν και στην Ελλάδα με βάση αυτά που ισχύουν στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει, άλλωστε, καμιά περιοχή στον πλανήτη με μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πιστεύουμε σταθερά ότι, για να βρίσκουν καλά πληρωμένες δουλειές οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες συνθήκες, για να προσελκύονται επενδύσεις και να αναπτύσσεται υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιστεύουμε, όμως, παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή!

Γι' αυτό, είναι προτεραιότητά μας μαζί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Νέα δικαιώματα, περισσότερες επιλογές για τον εργαζόμενο, αποτελεσματικοί έλεγχοι για το σεβασμό των δικαιωμάτων του. Νέες και καλές δουλειές, ελεύθεροι και ασφαλείς εργαζόμενοι, παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα! Αυτό είναι το όραμά μας για την προστασία της εργασίας στην πατρίδα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ