ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Νέες γραμμές εμβολιασμού και διευρυμένο ωράριο στα κέντρα

Κορωνοϊός: Νέες γραμμές εμβολιασμού και διευρυμένο ωράριο στα κέντρα
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Όλα τα «όπλα» έχει θέσει στην υπηρεσία του προγράμματος «Ελευθερία» η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εμβολιασμοί και να χτιστεί το «τείχος ανοσίας» μέσα στο καλοκαίρι.

Στόχος είναι να εμβολιάζονται 100.000 πολίτες την ημέρα και από το Μάιο να πραγματοποιούνται 2,7 έως 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα. Για τον λόγο αυτό νέες εμβολιαστικές γραμμές θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα και σύντομα τα εμβολιαστικά κέντρα θα λειτουργούν σε 7ήμερη βάση μέχρι τα μεσάνυχτα. Συνολικά, εντός του Μαΐου θα αναπτυχθούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.

Ήδη, από αύριο, Τετάρτη 5 Μαΐου, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα εντάσσεται και το σκεύασμα της Johnson & Johnson. Η χώρα διαθέτει 33.600 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ πρόκειται να παραλάβει και άλλες το προσεχές διάστημα.

Παράλληλα, με τις νέες παραλαβές εμβολίων αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το πρόγραμμα εμβολιασμού, με νέες εμβολιαστικές γραμμές για τους νέους κάτω των 30 ετών, καθώς και με τη διάθεση όλων των εμβολίων στις ηλικίες 30-39 και 40-44 που τη δεδομένη στιγμή εμβολιάζονται με AstraZeneca.

Ανακοινώσεις αναμένονται κατά την αυριανή ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στην οποία θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις για τους επόμενους δύο μήνες, από την εταιρεία Pfizer θα παραδοθούν 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna θα παραδοθούν 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, 300.000 δόσεις το Μάιο, 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η εταιρεία AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένεται ένας αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.

Μέχρι χθες, Δευτέρα του Πάσχα, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.136.791 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 2.191.460 για την πρώτη δόση και 945.331 για την δεύτερη δόση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού είχε μόνο μία ημέρα ανάπαυλας, το Πάσχα, ενώ μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και ξανά από τη Δευτέρα του Πάσχα εκατοντάδες νέοι έσπευσαν να εμβολιαστούν. Πολλοί έκλεισαν το ραντεβού τους με την πρώτη ευκαιρία που είχαν, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν τις ημέρες αργίας, όπως είναι η Δευτέρα του Πάσχα και σήμερα, που εορτάζεται εκ μεταφοράς η Πρωτομαγιά, καθώς ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους μία ημέρα να ξεπεράσουν τυχόν συμπτώματα, όπως ο πυρετός.

«Η Επιχείρηση "Ελευθερία" προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, πάντα με ασφάλεια και σεβασμό προς τους πολίτες. Πλέον, όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών μπορούν να κλείνουν το ραντεβού τους. Στην ηλικιακή ομάδα 45-49 που άνοιξε το Μ. Σάββατο, μέχρι χθες βράδυ είχαν κλείσει τα ραντεβού τους 170.000 συμπολίτες μας», επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι για την ηλικιακή ομάδα 45-49 είναι διαθέσιμα όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια, ενώ για τις ομάδες 30-39 και 40-44 σε αυτή τη φάση διατίθεται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον, στη δεδομένη χρονική στιγμή, εμβολιάζονται πολίτες με νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί και ο γενικός πληθυσμός άνω των 30 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της επιχείρησης «Ελευθερία», σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους «αν τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, εντός του Μαΐου θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα και επόμενων ηλικιακών ομάδων για να εμβολιαστούν, φτάνοντας έτσι τον Ιούνιο στο άνοιγμα της πλατφόρμας ώστε να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.»

Σε ό,τι αφορά το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Tον Μάιο θα ξεπεράσουμε τους 2.000.000 νέους εμβολιασμούς και τον Ιούνιο, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, θα ξεπεράσουμε τους 3.000.000 εμβολιασμούς. [...] Με βάση τους εμβολιασμούς και συνυπολογίζοντας και ένα ποσοστό από εκείνους που έχουν νοσήσει, η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης» θα έχει επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους με τους κλασικούς τρόπους. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη έχουν λάβει μήνυμα στο κινητό τους με το προτεινόμενο ραντεβού και έχουν ένα διάστημα τριών 24 ωρών, έτσι ώστε να απαντήσουν αν αποδέχονται ή όχι το ραντεβού τους. Αλλιώς, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στην πλατφόρμα emvolio.gοv.gr ή στα ΚΕΠ και στον φαρμακοποιό τους.

Αναλυτικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις δίνονται μέσω της πλαφόρμας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ