ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική προκλητικότητα: Δύο περιστατικά με τουρκικές ακταιωρούς ανοιχτά της Χίου

Τουρκική προκλητικότητα: Δύο περιστατικά με τουρκικές ακταιωρούς ανοιχτά της Χίου
(AP Photo/Mehmet Guzel)

Επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε φινλανδικό και σουηδικό σκάφος της Frontex πραγματοποίησαν τουρκικές ακταιωροί στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Χίου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Τα δύο αυτά σοβαρά περιστατικά, πάντα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου και ήδη έχουν ενημερωθεί γραπτώς ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου, όταν τουρκική ακταιωρός εισήλθε παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με ένα φινλανδικό σκάφος της Frontex, που περιπολούσε στην περιοχή.

Το δεύτερο συμβάν, παρόμοιο με το πρώτο, έγινε το πρωί της 27ης Απριλίου εις βάρος σουηδικού σκάφους.

Και στις δύο περιπτώσεις, η σύγκρουση απεφεύχθη την τελευταία στιγμή.

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί ενημέρωσε γραπτώς για τα περιστατικά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, κοινοποιώντας τους την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο και δη για την ασφάλεια των κοινοτικών σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ