ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Τον Ιούνιο η κορύφωση με ανοιχτή πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μήνας-«σταθμός» θα είναι ο Ιούνιος για την εθνική εκστρατεία ανοσοποίησης, καθώς έως τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, η επιχείρηση «Ελευθερία» θα έχει εισέλθει στην κορύφωσή της και θα μπορεί να εμβολιάζεται το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Η εθνική εμβολιαστική εκστρατεία έχει πλέον πατήσει «γκάζι»· σήμερα θα ξεπεραστεί το «φράγμα» των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα, εντός Μαΐου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί επιπλέον 2,3 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ στο τέλος Μαΐου θα έχουμε πλέον ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ανέφερε ο κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Ο ίδιος ξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της εκστρατείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ξεκινήσαμε προ μηνών από 50 εμβολιασμούς υγειονομικών την ημέρα και πλέον φθάνουμε τους 100.000, ενώ αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα -τα οποία και αυξηθούν.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι εντός των ημερών πρόκειται να ανακοινωθεί και ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, σημειώνοντας πως φέτος, συγκριτικά με το περσινό καλοκαίρι, έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: τον εβολιασμό και το self testing.

Αναφερόμενος στην σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιλογική κατάσταση στη χώρα, ο Βασίλης Κικίλιας στάθηκε στους 96 ανθρώπους που έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη μάχη, τονίζοντας πως παρόλο που είναι εμφανές πως υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, η πανδημία είναι ακόμη εδώ.

Εξ ου και συνέστησε πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας -μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή χεριών, αντισηπτικά- και «πολλή μεγάλη προσοχή στον τρόπο που διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας που μας παρέχονται στο κοινωνικό, οικονομικό, και προσεχώς τουριστικό επίπεδο, ώστε να περιφρουρηθεί η δημόσια υγεία».

Επ' αυτού σημείωσε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι τις τελευταίες ημέρες τα 43 έτη -«ενεργές ομάδες του πληθυσμού, που μετακινούνται, εργάζονται, θα πηγαίνουν διακοπές», και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα αυτές οι ηλικίες θα είναι ακόμη μικρότερες.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη αναλογία εμβολιασμένων και μη, και όσο και αν προχωρά η εκστρατεία, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μη εμβολιασμένοι πολίτες, όπως και στις περισσότερες χώρες -εξ ου και απαιτείται ειδική μέριμνα για το επόμενο διάστημα.

Αναφέροντας πως ο εμβολιασμός αποτελεί δώρο της επιστήμης απέναντι σε μία εξαιρετικά σκληρή πανδημία, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε την έκκλησή του προς όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ επισήμανε πως ο εμβολιασμός εκτός από ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι και ζήτημα κουλτούρας και πρέπει να μπει στη ζωή μας.

«Όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να μιλήσουν με ανθρώπους που δοκιμάστηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά και όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους» επισήμανε απευθύνοντας μήνυμα κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ένα εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις

Σήμερα αναμένεται να αγγίξουμε τους 110.000 εμβολιασμούς και συνολικά έχουν γίνει 3.280.000 εμβολιασμοί στη χώρα ανέφερε από πλευράς του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα 2.260.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση (ποσοστό 21,5%) και περίπου 1 εκατομμύριο και με τις δύο δόσεις (ποσοστό 10%).

Στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33% και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παρέθεσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών με βάση την προτεραιοποίηση.

  • Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού για εμβολιασμό, που αφορούν 177.000 πολίτες. Ήδη 65.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.
  • Από την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 πολίτες. Η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας είπε θα έχει εμβολιαστεί σε 10 με 15 μέρες.
  • Για την ηλιακή ομάδα 45-49 ετών έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και μέχρι σήμερα 3.112 πολίτες εμβολιαστεί.

Προχωρώντας στις άλλες ηλικιακές ομάδες ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχει μικρή αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως σε ομάδες μεγαλύτερων ηλικιών.

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.

Σε σχέση με τις παραδόσεις εμβολίων για τον μήνα Μάιο, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε:

  • Από την εταιρεία Pfizer αναμένουμε 2.150.000 δόσεις
  • Από την εταιρεία Moderna 350.000
  • Η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις και αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες 80.000
  • Η εταιρεία AstraZeneca επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις και αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες μέχρι τις 350.000 που αναμένουμε τον Μάιο.

Αναπτύσσονται, παράλληλα, 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, 1.200 στο ΕΣΥ και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς και εντός του Μαΐου θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα από το ΕΣΥ αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Από σήμερα, Τετάρτη, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχει ανέβει η φόρμα που μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία» . Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης