ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός - Θεοδωρίδου: Έως 9 μήνες η ανοσία έναντι του κορωνοϊού

Εμβολιασμός - Θεοδωρίδου: Έως 9 μήνες η ανοσία έναντι του κορωνοϊού
INTIME

Με το πρόγραμμα «Ελευθερία» να επιταχύνεται καθημερινά, όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν κάνει τη μία ή και τις δύο δόσεις εμβολιασμού. Σήμερα, η χώρα έφθασε το 1 εκατ. εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις, ενώ έως το τέλος Μαΐου οι εμβολιασμοί θα έχουν ξεπεράσει τα 5.000.000 και έως τα τέλη Ιουνίου θα εμβολιάζεται όλος ο ενήλικος πληθυσμός.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χώρα «χτίζει» το τείχος ανοσίας. Την ίδια ώρα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιόνται για πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι τους πρώτους 3 μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για 6 και 9 μήνες προστασίας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν συστήνεται η διενέργεια τεστ αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Όπως ανέφερε «αρκετοί πολίτες διακατέχονται από την αγωνία αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και σπεύδουν να κάνουν εξέταση αντισωμάτων και μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό το οποίο έχει πολλές ερμηνείες και αυτό εντείνει την δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια».

Σημείωσε επιπλέον ότι υπάρχει και η κυτταρική ανοσία που δεν υπολογίζεται με το τεστ αντισωμάτων.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο και κατέληξε: «Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό».

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στη χώρα μας, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση- «μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ