ΕΛΛΑΔΑ

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα έχει μια συμβολή στην επέκταση της Covid

Εξαδάκτυλος στο CNN Greece: Το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα έχει μια συμβολή στην επέκταση της Covid
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε συνομιλία του με το CNN Greece για τις επιπτώσεις της πανδημίας από το σταδιακό άνοιγμα των κοινωνικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, τονίζοντας παράλληλα, ότι για να χτίσουμε τείχος ανοσίας θα χρειαστούν επτά εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σε ερώτηση αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχουμε δει ακόμα ουσιαστική μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο κ. Εξαδάκτυλος εκτιμά ότι το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα έχει μια συμβολή στην επέκταση της πανδημίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε, τα μηνύματα από το άνοιγμα των λυκείων και του λιανεμπορίου είναι θετικά.

«Η πανδημία δεν είναι πίσω μας. Είναι δίπλα μας. Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση η οποία όμως είναι αργή και οπωσδήποτε οι δαστηριότητες θα έχουν μια συμβολή στην επέκτασή της.


Βέβαια από τις δύο δραστηριότητες που έχουν λειτουργήσει αρκετό χρονικό διάστημα δηλαδή τα λύκεια και το λιανεμπόριο τα μηνύματα είναι θετικά. Δεν είδαμε δηλαδή επιδείνωση από αυτές τις δύο λειτουργίες για τις οποίες έχει περάσει το απαραίητο διάστημα για να μπορούμε να τις κρίνουμε.


Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πια θα είναι η επίπτωση και από τις υπόλοιπες δραστηριότητες δηλαδή από το Πάσχα, την εστίαση η οποία έχει δύο τρεις ημέρες που λειτουργεί και από αυτές που θα προστεθούν από Δευτέρα» ανέφερε.

Και συμπλήρωσε:

«Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε με την πρώτη ευκαιρία που έχουμε, προκειμένου να αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας παράλληλα και με ταχύτητα, ώστε να μην έχουμε αναζωπύρωση της πανδημίας».

Χρειάζονται επτά εκατομμύρια εμβολιασμοί για το τείχος ανοσίας

Αναφορικά με τη δημιουργία τείχους ανοσίας ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει ότι αυτή εξαρτάται από τον αριθμό των εμβολιασμών και εκτιμά ότι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, χρειάζονται επτά εκατομμύρια εμβολιασμοί:

«Καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί συμβάλουν στο να φτάσουμε στο ιδεατό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να έχουμε 7 εκατ. συνανθρώπους μας πλήρως εμβολιασμένους για το τείχος ανοσίας. Αυτός ο αριθμός είναι σε συνάρτηση με τον αριθμό των εμβολίων που έχει διαθέσιμα η χώρα μας και πόσο γρήγορα γίνονται οι εμβολιασμοί. Και οι εμβολιασμοί γίνονται με την ταχύτητα που επιτρέπει η παραλαβή σε εμβόλια» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, και συνέχισε:

«Εφόσον αυτή αυξηθεί, η χώρα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει και την ταχύτητα των εμβολιασμών. Αυτός είναι ένας αριθμός ο οποίος δύσκολα μπορεί κανείς να τον προβλέψει σήμερα καθώς περιμένουμε και τα δύο, να αυξηθούν. Δηλαδή περιμένουμε και οι παραλαβές εμβολίων να αυξηθούν και οι εμβολιαστικές γραμμές να αυξηθούν και να επιταχυνθεί η διαδικασία».

Εξήγησε δε, πως δεν μπορούμε για τους λόγους αυτούς να προσδιορίσουμε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πετύχουμε το τείχος ανοσίας, αν είναι δηλαδή μέσα στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο.

«Διότι αν αύριο μας παραδοθούν 10 εκατ. δόσεις θα τελειώσουμε πολύ γρήγορα. Αν υπάρξει κάποια ατυχία ως προς το πρόγραμμα, θα καθυστερήσουμε. Επισήμως τοποθετείται αυτό το χρονικό διάστημα στα μέσα του καλοκαιριού» είπε.

Τήρηση των μέτρων για την μείωση των κρουσμάτων

Η μείωση των κρουσμάτων εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων προστασίας, δηλαδή, τη χρήση μάσκας, τη τήρηση αποστάσεων και την αποφυγή συναθροίσεων σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

«Η μείωση των κρουσμάτων εξαρτάται από το βαθμό τήρησης των μέτρων στις υπόλοιπες δραστηριότητες. Είναι απολύτως αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται απολύτως», υπογραμμίζει.

Τέλος, για την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ο κ. Εξαδάκτυλος σημειώνει ότι η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή ασχολείται με ένα ζήτημα που είναι πολύ πολύ δευτερεύον όταν υπάρχουν 750 διασωληνωμένοι.

«Έχουμε εξηγήσει πολύ καλά για πιο λόγο η μουσική πρέπει να αποφεύγεται. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο ήχος μεταδίδεται με δονήσεις του αέρα όπως και τα σταγονίδια και όσο πιο μεγάλη είναι η ένταση της φωνής τόσο μακριά μεταδίδεται ο ήχος», καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος, επαναλαμβάνοντας το λόγο για τον οποίο απαγορεύτηκε η μουσική από τα καταστήματα εστίασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ