ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Τι λέει ο ιατροδικαστής της οικογένειας της 44χρονης στη Χαλάστρα

Θεσσαλονίκη: Τι λέει ο ιατροδικαστής της οικογένειας της 44χρονης στη Χαλάστρα
AP Photo/Alastair Grant

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων, ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας της 44χρονης, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της, Δημήτρης Γαλεντέρης, μίλησε για τον θάνατο της γυναίκας, αποσυνδέοντας τα δύο συμβάντα.

Με δηλώσεις του στο Open, ο κ. Γαλεντέρης σχολίασε πως «κάναμε τη νεκροτομή, εμείς δεν βρήκαμε κάποια ιδιαίτερα ευρήματα χθες. Δηλαδή κάποιο οξύ αίτιο, το οποίο να οδήγησε στον θάνατο δεν υπήρξε χθες. Δεν υπήρξε αυτή η θρόμβωση που αναφέρεται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ούτε υπήρξε κάποιο άλλο οξύ επεισόδιο που να οδήγησε στον θάνατο».

«Το μόνο εύρημα που βρήκα είναι μια εστία παλιού εμφράγματος. Ήταν μια μικρή εστία, που αν δεν πέρασε ασυμπτωματικά στην ασθενή, την εξέλαβε ως μυοσκελετικό πόνο και δεν το έψαξε ποτέ. Δεν είχαμε χθες εύρημα ούτε αιτία θανάτου. Από τα μακροσκοπικά ευρήματα δεν βρήκαμε αιτία θανάτου», ανέφερε στη συνέχεια.

«Ήταν μικρό το διάστημα για να αναπτυχθούν θρομβώσεις. Πρέπει να καταλήξουμε στον μηχανισμό που προκάλεσε τον θάνατο. Δεν ήταν θρομβώσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε ασφαλές συμπέρασμα», πρόσθεσε.

Τι λέει ο σύζυγος της 44χρονης

«Μας είπαν ότι έσβησε από ανακοπή, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν οφείλεται στο εμβόλιο», δήλωσε ο νωρίτερα σήμερα ο σύζυγος της 44χρονης Κωνσταντίνος Γκουγκουλιάνης, σημειώνοντας ότι έχει οριστεί και από την οικογένεια ιατροδικαστής και δικηγόρος.

«Το θέμα είναι τι προκάλεσε το έμφραγμα», είπε, μιλώντας στον Ant1.

«Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, το εμβόλιο έχει βγει για καλό», είπε και υπογράμμισε πως, «αν δεν κάνει το εμβόλιο, ας το αποσύρουν. Γιατί βγαίνουν και μιλάνε αν δεν ξέρουν ακόμα αν φταίει. Είναι κακό να το παραδεχτούμε αν δεν κάνει και να το πετάξουμε;», διερωτήθηκε.

Όπως είπε μάλιστα, η σύζυγός του, Μάρθα, ήθελε να κάνει το εμβόλιο για να μπορέσει να δει τον ηλικιωμένο πατέρα της, στη Φλώρινα. Μάλιστα, θα έκλεινε ραντεβού για Pfizer, αλλά λόγω του ότι αργούσε το ραντεβού, έκλεισε AstraZeneca, που ήταν νωρίτερα.

«Το συζητήσαμε, είχαμε κλείσει ραντεβού στις 12:40 τη Δευτέρα του Πάσχα. Το έκανε, κάτσαμε, φάγαμε, πήγαμε στην παραλία της Χαλάστρας και ήπιαμε καφέ. Μου είπε ‘δεν έχω ενοχλήσεις’, μετά μου είπε ότι κρύωνε. Είχε δέκατα, αλλά γνωρίζαμε για τις παρενέργειες και δεν ανησυχήσαμε, πήρε χαπάκι και της έπεσε ο πυρετός», περιέγραψε ο άνδρας.

«Λίγο πριν τις 3:00 περίπου, την άκουσα να μην μπορεί να πάρει ανάσα, ξύπνησα και δεν είχε τις αισθήσεις της. Πήρα το ΕΚΑΒ, προσπάθησαν, πήγαμε στο Κέντρο Υγείας προσπάθησαν, αλλά ήταν αργά», συνέχισε ο άνδρας, αναφερόμενος στο θάνατο της γυναίκας του.

Και διερωτήθηκε «γιατί επιμένουν να το κάνουν στους 30-39 όταν όλες οι χώρες το έχουν απαγορέψει σε αυτές τις ηλικίες; Έχουμε οι Έλληνες διαφορετικό DNA;».

«Χειροκροτώ τις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρουν τα εμβόλια γρήγορα στη χώρα μας, αλλά αν προκαλεί προβλήματα, πέταξέ το», κατέληξε.

Θεοδωρίδου για θάνατο 44χρονης: Δεν συνδέεται με θρομβώσεις

Στην περίπτωση της 44χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, που πέθανε στον ύπνο της 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της έναντι του κορωνοϊού, αναφέρθηκε χθες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η 44χρονη εμβολιάστηκε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, στο Κέντρο Υγείας Χαλάστρας, με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και κατέληξε λίγες ώρες μετά.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι αναζητήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, αφού υπήρχε «χρονική συσχέτιση» του εμβολιασμού με τον θάνατο της γυναίκας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «υπάρχει πάντοτε λεπτομερής έλεγχος σε ό,τι αφορά τα αίτια θανάτου», ενώ σημείωσε πως «έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ο θάνατος δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων και φλεβών».

«Φαίνεται ότι υπήρξε και ένα έμφραγμα, η έρευνα του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως και σε όλα όσα προκύψουν», σημείωσε.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το Ράδιο Θεσσαλονίκη, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προήλθε από καρδιακή ανακοπή, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες η 44χρονη φέρεται να εμφάνισε ιστορικό παλιού εμφράγματος και θρομβώσεων.

Σχετικά με πιθανή συσχέτιση με τον εμβολιασμό της, η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι δεν υπήρξε κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση, ενώ θα χρειαστούν περαιτέρω ιστολογικές εξετάσεις για την μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αναμένονται σε τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ