ΕΛΛΑΔΑ

Ορίστηκαν οι επτά Έλληνες εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς

Ορίστηκαν οι επτά Έλληνες εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς
INTIME

Οι επτά Έλληνες εντεταλμένοι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, οι οποίοι θα λειτουργούν υπό την μορφή ειδικού κλιμακίου και θα  έχουν έδρα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών επελέγησαν από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Άρειος Πάγος).

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή της προέδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, όρισαν, με πενταετή θητεία, τους επτά εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, οι οποίοι είναι:

Από τη Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας Μαρία Μαλλούχου.

Από την Εισαγγελία Εφετών ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και η Αμαλία Μπακαλώνη και

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Νικόλαος Ορνεράκης, η Πόπη Παπανδρέου, η Χαρίκλεια Θάνου και ο Διονύσιος Μουζάκης.

Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς θα ασκούν τα αυξημένα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4786/2021 για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Δηλαδή θα ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και θα έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Ακόμη, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους θα ακολουθούν τις γενικές και ειδικές κατευθύνσεις, οδηγίες και εντολές του συλλογικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, του Μόνιμου Τμήματος αυτής που θα έχει αναλάβει την κάθε υπόθεση και του εποπτεύοντος Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ