ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γώγος: Κανένα δεδομένο που να δείχνει πως το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα

Κορωνοϊός - Γώγος: Κανένα δεδομένο που να δείχνει πως το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα
AP/Darko Vojinovic

Απόλυτα σαφής ήταν ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε ότι «το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Απαντώντας στο θέμα για τις έγκυες γυναίκες, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID, άρα ο εμβολιασμός είναι ωφέλιμος ενώ αναφερόμενος στο θέμα της γονιμότητας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο».

Ο κ. Γώγος, τόνισε ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά κάποιο φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως πχ θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι δε χρειάζεται να πάρει κάποιος προληπτικά κάποιο φάρμακο, ωστόσο ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών με χρόνια προβλήματα, όπως πχ θρομβοφιλία, χρειάζεται να συνεννοηθούν με τον γιατρό που τους παρακολουθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως απο την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το Σάββατο διευκρίνισε ότι δυνατότητα επιλογής εμβολίου θα έχουν όλα τα άτομα άνω των 18 χρόνων απο τον ερχόμενο Ιούλιο κλείνοντας ραντεβού ενώ η ηλικιακή κατηγορία 40-44 χρονών θα μπορεί να επιλέξει διαφορετικό εμβόλιο αντί του AstraZeneca από τον Ιούνιο, τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών είπε:

«Έχουμε το πλάνο, μόλις πάρουμε και την έγκριση, τα παιδιά 12-15 χρονών θα μπορούν να εμβολιαστούν».

Όσον αφορά στις ανησυχίες που εκφράζονται αναφορικά με το εμβόλιο AstraZeneca είπε: «Οι επιστήμονες έχουν απαντήσει πως όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καταλαβαίνω την διστακτικότητα αλλά όπως και να έχει, ο πολίτης μπορεί να διαλέξει ποιο εμβόλιο θα κάνει».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε: «Αν κάποιος θέλει να μεταφέρει νωρίτερα την δεύτερη δόση AstraZeneca, έχει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το σύστημα».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί κάποιος να κάνει άλλο εμβόλιο στην πρώτη και άλλο εμβόλιο στην δεύτερη δόση, είπε «Θα απαντήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αλλά η σύσταση του ΠΟΥ είναι πως η δεύτερη δόση πρέπει να είναι το ίδιο εμβόλιο με την πρώτη».

Για τις εγκυμονούσες και τα προβλήματα που προκαλεί το AstraZeneca

«Η σύσταση θα αλλάξει σύντομα και θα μπορούν να κάνουν όλα τα εμβόλια» ανέφερε ο ίδιος.

Για τους κατάκοιτους και τους κατ' οίκον εμβολιασμούς τόνισε:

«Είναι το πιο δύσκολο επιχειρησιακό πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα έχουμε ανακοινώσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ