ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Δεύτερη «σεζόν Covid» και είμαστε στο απόλυτο μηδέν!

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: Δεύτερη «σεζόν Covid» και είμαστε στο απόλυτο μηδέν!
Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Συνέντευξη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιου στην Αμαλία Κάτζου

«Είμαστε στο απόλυτο μηδέν» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο CNN Greece και θέλοντας να αποδώσει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση για τα ελληνικά ξενοδοχεία, στη δεύτερη στη σειρά «σεζόν Covid», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Μόνο αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο και μόνο αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε βασικές χώρες - αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο», διαβλέπει, τονίζοντας πως η κατάσταση στον κλάδο των ξενοδόχων είναι οριακή.

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων:

- Κύριε Τάσιο πως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η εικόνα στον ξενοδοχειακό κλάδο;

Βρεθήκαμε από πέρυσι σε μια πρωτοφανή δίνη, χωρίς ιστορικό προηγούμενο εξαιτίας της πανδημίας. Και δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει να βγούμε ακόμη από αυτή. Πάμε σε μια δεύτερη στη σειρά “σεζόν Covid”, με τα ξενοδοχεία εξουθενωμένα από τις απώλειες του 2020 καθώς ο ξενοδοχειακός τζίρος μειώθηκε κατά 78%. Έτσι κάθε ξενοδόχος δίνει μια σκληρή μάχη επιβίωσης, προσπαθώντας να χτίσει τις αντοχές που θα του επιτρέψουν να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του και να μη χαθούν θυσίες και κόποι μιας ολόκληρης ζωής.

- Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την φετινή χρονιά;

Η σεζόν θα κριθεί από το χρώμα της χώρας στον επιδημιολογικό χάρτη. Μπορεί να έχει οριστεί το τυπικό άνοιγμα της σεζόν για τις 15 Μαΐου, αργούμε ωστόσο για το ουσιαστικό άνοιγμα. Μόνο αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο και μόνο αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε βασικές χώρες - αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ) ίσως να ξεκινήσουμε να έχουμε πληρότητες από τον Αύγουστο.

Συνεπώς μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις υποχρεώσεις συνεχώς να αυξάνονται και τα αποθέματα αντοχών διαρκώς να λιγοστεύουν.

- Με δεδομένο ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία, θεωρείται πως πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα στήριξης;

Τα εποχικά ξενοδοχεία που λειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο το έκαναν γράφοντας ζημιές. Όσον αφορά τα συνεχούς λειτουργίας εκεί τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα καθώς όσο παραμένουν ανοικτά χωρίς αντικείμενο επί της ουσίας απλά συνεχίζουν να προσθέτουν απώλειες στις απώλειες. Εδώ και ένα χρόνο λοιπόν τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και όσα ποσά δόθηκαν έχουν ήδη εξαντληθεί για να καλυφθούν οι περυσινές υποχρεώσεις. Χρειάζονται κατεπείγοντα μέτρα σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις. Πρώτον, ενίσχυση της ρευστότητας που είναι στο «κόκκινο» για να καλυφθούν οι αναγκαίες δαπάνες επαναλειτουργίας. Δεύτερον, ρυθμίσεις των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από τη δανειοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Τρίτον, ρυθμίσεις για την απασχόληση ώστε να επεκταθεί και στις εποχικές επιχειρήσεις το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το εποχικό προσωπικό τους και να έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν και πέρυσι.

Χτυπάμε το «καμπανάκι» του κινδύνου για τον ελληνικό τουρισμό. Αν δεν υπάρξουν άμεσες λύσεις σε αυτά τα κρίσιμα μέτωπα, οι μικρές και μεσαίες μονάδες είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ανοίξουν φέτος.

- Ποια είναι η εικόνα στο μέτωπο των προκρατήσεων;

Είμαστε στο απόλυτο μηδέν!

Ανακαλύψτε όλο το αφιέρωμα του CNN Greece για τον Τουρισμό εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ