ΕΛΛΑΔΑ

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Μερίδα ειδικών τάσσεται υπέρ, αλλά η κυβέρνηση δεν το συζητά

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Μερίδα ειδικών τάσσεται υπέρ, αλλά η κυβέρνηση δεν το συζητά
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Αν και μερίδα ειδικών τάσσεται υπέρ της παροχής «προνομίων» στους εμβολιασμένους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο για τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν εξετάζει κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού.

Υπέρ ενός ρεαλιστικού κινήτρου για τους εμβολιασμένους έχει ταχθεί σε τηλεοπτική συνέντευξή του και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, «θα μπορούσαμε να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις».

Αναφερόμενη εξάλλου, στο ίδιο ζήτημα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε την περασμένη Παρασκευή από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συζητά το ενδεχόμενο συμμετοχής των εμβολιασμένων σε περισσότερες δραστηριότητες.

Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής κ. Δ. Παρασκευής, τάχθηκε υπέρ των προνομίων και μάλιστα «από την πρώτη δόση, προκειμένου να μην αποκλειστούν οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες».

Ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο της κρατικής τηλεόρασης, πρόσθεσε ότι αυτά τα προνόμια -μη διευκρινίζοντας ποια θα είναι- θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τον εμβολιασμό. Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αντίβαρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριότητες. Ωστόσο επισήμανε ότι όλα αυτά τα θέματα είναι υπό εξέταση από την επιτροπή.

Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους

Πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, διέψευσε τη Δευτέρα τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει την παροχή ειδικών προνομίων σε όσους πολίτες εμβολιάζονται έναντι του κορωνοΐού.

Όπως δήλωσε η κυρία Πελώνη, «δεν έχει νόημα οποιαδήποτε συζήτηση περί ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους, αν δεν ανοίξει πλήρως η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ