ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα γίνονται οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία

Πώς θα γίνονται οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία
EUROKINISSI

"Η κατάσταση δεν παίρνει άλλη αναβολή, ακόμα και αύριο πρέπει να αρχίσει η επαναπροώθηση μεταναστών" ήταν η φράση των ελλήνων αξιωματικών στους τούρκους ομολόγους τους στη σύσκεψη προχθές στην Άγκυρα.

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τις 4 Απριλίου επειδή έτσι ανακοινώσατε" συμπλήρωσε η ελληνική πλευρά στην τουρκική που γνωρίζει ότι κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνεται όλο και περισσότερο η κατάσταση στα νησιά.

Οι έλληνες αξιωματικοί παρουσίασαν στους τούρκους το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εφαρμόζεται για την επανεισδοχή των μεταναστών και προσφύγων. Σύμφωνα με αυτό τα λεωφορεία θα φεύγουν από τα hotspot με τους μετανάστες για το λιμάνι όπου θα μπαίνουν στα καράβια που θα βρίσκονται άνδρες της Frontex.

Μέσα στο καράβι θα βρίσκονται έλληνες αστυνομικοί με στολές και οπλισμένοι. Στο λιμάνι του Δικέλλι, τούρκοι παρουσία του Έλληνα αξιωματικού θα παραλαμβάνουν τους μετανάστες. Η Frontex ήδη είναι στη διαδικασία ενοικίασης των πλοίων.

Δύο ακόμη σημαντικά σημεία: το πρώτο είναι ότι τα hotspot θα μετατραπούν σε κλειστού τύπου, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίες από την 20η Μαρτίου να μην εκδίδουν εισιτήρια σε μετανάστες και πρόσφυγες για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο προϋποθέτει ότι για κάθε πρόσφυγα που θα υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, ένας πρόσφυγας στην Τουρκία θα παίρνει το πράσινο φως για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη.

Πάντως επιτελείς στην Κατεχάκη έλεγαν "άραγε όλες οι χώρες της Ευρώπης θα δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων ειδικά μετά το χτύπημα στις Βρυξέλες και αν όχι αυτό θα τορπιλίσει τη συμφωνία;".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ