ΕΛΛΑΔΑ

Κύστη κόκκυγος: Πώς η χρήση laser θεραπεύει σήμερα το πρόβλημα σε 15 λεπτά

Κύστη κόκκυγος: Πώς η χρήση laser θεραπεύει σήμερα το πρόβλημα σε 15 λεπτά

Κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο. Αποτελεί μία συνηθισμένη πρωκτολογική πάθηση που εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στην ουρά -όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε το συγκεκριμένο σημείο- και η οποία ταλαιπωρεί κάθε χρόνο χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Πώς όμως η κύστη κόκκυγος μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας και γιατί;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία φλεγμονή η οποία θεωρείται ότι προκύπτει εξαιτίας της εισχώρησης των τριχών, μέσα στο δέρμα της περιοχής. Έτσι, ο ασθενής ο οποίος πάσχει από κύστη κόκκυγος, αντιμετωπίζει συχνά ιδιαίτερη δυσκολία στην καθημερινότητά του, καθώς βιώνει έντονα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος, ο ερεθισμός και η εκροή υγρών.

Σε ποια άτομα αναπτύσσεται περισσότερο η κύστη κόκκυγος

Ποιοι είναι, λοιπόν, εκείνοι οι οποίοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κύστη κόκκυγος; Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, ηκύστη κόκκυγος αναπτύσσεται περισσότερο σε άντρες (αναλογία 3:1 σε σύγκριση με τις γυναίκες), σε άτομα από 15 έως 30 ετών και σε ανθρώπους με πλεονάζουσα τριχοφυΐα και αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, οι οποίοι κάνουν καθιστική ζωή ή κάποιο επάγγελμα που τους κάνει να βρίσκονται πολλές ώρες σε καθιστική θέση.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση για την οξεία φάση κύστης κόκκυγος

Το ζήτημα είναι όμως ότιόταν πέρα από τις καθημερινές ενοχλήσεις που προκαλεί, όταν η κύστη κόκκυγος βρίσκεται σε οξεία φάση, τότε χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Πιο αναλυτικά, στην οξεία φάση κύστης κόκκυγος, η περιοχή του κόκκυγα εμφανίζει αυξημένη διόγκωση και ερυθρότητα εξαιτίας της έντονης φλεγμονής και ως αποτέλεσμα, προκαλείται οξύς πόνος. Μεταξύ άλλων δε, παρατηρείται εκροή υγρού με ιδιαίτερα δυσάρεστη μυρωδιά, ενώ ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει δέκατα ή και πυρετό.

Τι μπορεί να κάνει συνεπώς ένας ασθενής για να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα; Για την άμεση, αποτελεσματική και ασφαλή αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος στην οξεία φάση της, ο εξειδικευμένος πρωκτολόγοςΔρ Ιωάννης Δοντάςεφαρμόζει την τεχνική LAD (LaserAbscessDrainage) στην Κλινική LaserSurgery, μία τεχνική η οποία βασίζεται στη χρήση laser. Με τη χρήση του laser,λοιπόν, επιτυγχάνεται η διάνοιξη του αποστήματος και η παροχέτευση του πυώδους υγρού, ενώ ακολουθεί μία μικρότερης επεμβατικότητας διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν ξεπερνά χρονικά τα 10 λεπτά. Έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.

Από τη χρόνια φάση στη θεραπεία

Τι αξίζει να γνωρίζουμε όμως για τη χρόνια φάση του προβλήματος; Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος, όταν βρίσκεται στη χρόνια φάση, περιλαμβάνουν ήπια διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα, αίσθημα πίεσης ή πόνου κατά την καθιστική θέση, εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού και σε κάποιες περιπτώσεις, αιμορραγίαμέσα από τους δερματικούς πόρους.

Σε αυτή τη φάση, λόγω της συνεχούς εκροής υγρού, ο ασθενής αναγκάζεται να αλλάζει τακτικά το εσώρουχό του και να καλύπτει την κύστη με εφαρμογή γάζας. Αρκετές φορές, πάντως, η κύστη κόκκυγος μπορεί να υπάρχει χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, οπότε και ο ασθενής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξή της, παρά μόνο αν εντοπιστεί τυχαία κατά τη διάρκεια μίας ιατρικής εξέτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία της κύστης κόκκυγος σε χρόνια φάση εξασφαλίζεται με τη χειρουργική επέμβαση. Μέχρι προσφάτως, βέβαια,το κλασικό ανοιχτό χειρουργείο αποτελούσε μονόδρομο στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη των ιατρικών μεθόδων θεραπείας έχει οδηγήσει σε τελειοποιημένες τεχνικές, οι οποίες ευνοούν τόσο την εργασία του γιατρού, όσο και την ομαλή εμπειρία του ασθενούς.

Η τεχνική LaPSiT και η τεχνικήFiLaC

Ποιες είναι όμως οι πιο σύγχρονες και γνωστές τεχνικές για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος; Πρόκειται για την τεχνική LaPSiT και την τεχνική FiLaC.

Η τεχνική LaPSiT (LaserPilonidalSinusTreatment)πραγματοποιείται με τη χρήση laser διοξειδίου του άνθρακα, μία μορφή ενέργειας η οποία στοχεύει με ακρίβεια στην πάσχουσα περιοχή. Η επιλεκτική αφαίρεση του ιστού που έχει υποστεί βλάβη, περιορίζει στο ελάχιστο την αιμορραγία και τον πόνο, ενώ εξασφαλίζει μηδενική μετεγχειρητική αιμορραγία και ταχεία επούλωση. Στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής δε, περιλαμβάνεται το ότι η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και την καθημερινότητά του.

Όσο για την τεχνική FiLaC, ο πρωτοποριακός της σχεδιασμός προσφέρει μέγιστα αποτελέσματα με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Συγκεκριμένα, σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται διοδικόLaser μήκους κύματος 1470nm με ειδική οπτική ίνα κυκλοτερούς εκπομπής. Η ίνα διοχετεύει την ενέργεια και στη συνέχεια τη διαχέει, προκαλώντας έτσι το φαινόμενο της φωτοπηξίας στα κύτταρα του τοιχώματος της κύστης (επιθήλιο) και αφήνοντας ανεπηρέαστους τους πέριξ υγιείς ιστούς.

O Δρ Ιωάννης Δοντάς

Στη σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη Κλινική LaserSurgery, ο ΔρΔοντάς εφαρμόζει με άριστους χειρισμούς την τεχνική FiLaC απαλλάσσοντας άμεσα τον ασθενή από τα ενοχλητικά συμπτώματα της κύστης κόκκυγος.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με τη χρήση της τεχνικής FiLaC συνεπάγεται ιδιαίτερα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που δεν ξεπερνάει τα 20 λεπτά, δεν προκαλεί αιμορραγία, γίνεται με ελάχιστο ή μηδενικό πόνο, ενώ η πάσχουσα περιοχή δεν τραυματίζεται -εξασφαλίζοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς δύσμορφες ουλές- και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του ασχολίες και δη, με μειωμένη ανάγκη μετεγχειρητικής φροντίδας. Όλα αυτά ενώ υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής.