ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση Βρυξέλλες: Χάρτη του αεροδρομίου Ζαβεντέμ έκρυβε ο Αμπαούντ στο Παγκράτι

Επίθεση Βρυξέλλες: Χάρτη του αεροδρομίου Ζαβεντέμ έκρυβε ο Αμπαούντ στο Παγκράτι
O Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ REUTERS/Social Media Website via Reuters

Στο διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, όπου είχε διαμείνει τον Ιανουάριο του 2015 ο εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπτελχαμίντ Αμπαούντ, είχαν βρεθεί σχεδιαγράμματα και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, το οποίο αιματοκυλίστηκε την περασμένη Τρίτη.

Την αποκάλυψη έκανε ο τηλεοπτικός ΣΚΑΪ, επικαλούμενος αστυνομικές πηγές. Έρχεται δε σε διάστημα μικρότερο των εικοσιτεσσάρων ωρών από την ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης και αυτή στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής, οπου εξαρθρώθηκαν ευρωπαϊκοί πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ήδη εδώ και μήνες γνωρίζουμε, όλα τα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στο Παγκράτι σε υπολογιστές και usb, καθώς και εκείνα που είχαν συλλεχθεί από άλλο διαμέρισμα, επί της οδού Χωματιανού στα Σεπόλια, είχαν αποσταλλεί αρμοδίως στις βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου, οι Βέλγοι είχαν τότε ταυτοποιήσει το DNA του Αμπαούντ με δική τους ευθύνη, αλλά από ό,τι φαίνεται είχαν παραλείψει να ενημερώσουν τους Έλληνες συναδέλφους τους για την ταυτοποίηση.

Η ιστορία των παραλείψεων ξεκινάει στις 2 Ιανουαρίου 2015, όταν οι βελγικές αρχές έχουν ήδη ζητήσει από τις ελληνικές αρχές -όπως μαθαίνουμε- να ερευνήσουν πρόσωπο, το οποίο χρησιμοποιούσε τηλεφωνική συσκευή -η οποία εξέπεμπε από το Παγκράτι- και το οποίο συντόνιζε πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ (Verviers), πόλη στο ανατολικό Βέλγιο. Οι Βέλγοι γνώριζαν τότε ότι αυτός ήταν ο Αμπαούντ, σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Από τότε έως τις 15 Ιανουαρίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε τελικά η μεγάλη κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Βερβιέ, δόθηκε το περιθώριο στον τρομοκράτη, που βρισκόταν στην Αθήνα, να κρύψει τα ίχνη του και να εξαφανιστεί.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 17 και 19 Ιανουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έβρισκαν τα καταλύματα.

(Αυτά, τελικώς, διαπιστώθηκε ότι ήταν του Αμπαούντ πολύ αργότερα, στα τέλη Νοεμβρίου μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την ενεργοποίηση της γαλλικής αστυνομίας που έστειλε γενετικό υλικό από το Σεν Ντενί, το οποίο ταυτοποιήθηκε με το «ορφανό» υλικό της Αθήνας).

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές προσήγαγαν τον Αλγερινό Ομάρ Νταμάς -ο οποίος εκδόθηκε στο Βέλγιο-, αλλά και ένα ακόμη άτομο, το οποίο εφέρετο αρχικά ως συριακής καταγωγής.

Δέκα ημέρες μετά την αποκάλυψη των καταλυμάτων, οι Βέλγοι ενημέρωσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους ότι ο «Σύρος» δεν ήταν Σϋρος, αλλά Γάλλος πολίτης και, μάλιστα, σεσημασμένος στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, ότι ο Γάλλος, που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, είναι ο Ρεντά Κρικέ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, στο προάστιο Αρζαντέιγ, βόρεια του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ