ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΣΙΠΥ: Η διάθεση των self test πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

ΠΟΣΙΠΥ: Η διάθεση των self test πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει τα self-test και σε καταστήματα Λιανικής πώλησης. 

Η ΠΟΣΙΠΥ , τονίζει πως η διάθεση των self test πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ελεγχόμενους και ασφαλείς χώρους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η πληροφόρηση από τα ρεπορτάζ του έγκριτου και σοβαρού Τύπου φέρνει στο φως της δημοσιότητας την είδηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει την διαδικασία διανομής, ελέγχου , πιστοποίησης και ενημέρωσης των self-test των πολιτών… στο Λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα :

1) Τον έλεγχο του «προϊόντος», της ταυτότητας του πελάτη, το δικαίωμα λήψης του self-test, τα προσωπικά του στοιχεία (Ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ, ΑΤ, επάγγελμα κλπ), καθώς και την ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης, θα αναλαμβάνει… ο υπάλληλος του Σουπερμάρκετ.

2) Τον δε εφοδιασμό του Λιανεμπορίου θα αναλάβει … ο Στρατός.
Και μόνο το άκουσμα αυτής της είδησης, στην αρχή προκαλεί γέλωτα και μετά θυμό από την έλλειψη σοβαρότητας αυτών των παραγόντων που εισηγούνται και διαρρέουν τέτοιες προτάσεις.

Επειδή όμως εδώ είναι Ελλάδα και το πιο απίθανο πράγμα πρέπει μα αντιμετωπίζεται σαν πραγματικό γεγονός, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1) Τα self-test δεν είναι σοκολάτες, πάνες ή απορρυπαντικά ούτε καφέδες για να πωλούνται σε σουπερμάρκετ και κιόσκια, την στιγμή που ακόμη και οι ασπιρίνες έχουν αποσυρθεί.

2) Πρόκειται για ευαίσθητα προϊόντα, υψηλής τεχνολογίας που απαιτούν ειδικούς χειρισμούς αποθήκευσης και διάθεσής των, που ξεφεύγουν πολύ από τις προδιαγραφές των κοινών καταστημάτων και των ικανοτήτων του απλού υπαλλήλου του καταστήματος.

3) Εδώ δεν πρόκειται για απλή πώληση κάποιου προϊόντος, αλλά για διάθεση συγκεκριμένου διαγνωστικού τεστ, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες ασφάλειας, προσωπικών δεδομένων, εχεμύθειας, έλεγχου, παράδοσης, καταγραφής και κεντρικής ενημέρωσης του αντίστοιχου δημόσιου φορέα.

Επομένως είναι αδύνατον ένας απλός υπάλληλος να αναλάβει το βάρος της ευθύνης ενός ατόμου που επιβάλλεται να διαθέτει την υπευθυνότητα, την εμπειρία και την ευχέρεια χρήσης Η/Υ ώστε να αντιλαμβάνεται τι δίνει, σε ποιόν τα δίνει, γιατί τα δίνει, με ποιες προϋποθέσεις, τι στοιχεία κρατά, που τα καταγράφει, πως τα καταγράφει ποιους ενημερώνει.

4) Ποιες εγγυήσεις μπορούν να παρέχουν οι λιανέμποροι προς τους πολίτες ότι θα τηρούν όλους του κανόνες της ασφαλείας διακίνησης και διάθεσης του αντιδραστηρίου, της σωστής καταγραφής στοιχείων και δεδομένων, της τήρησης των προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού απορρήτου; … καμία.

5) Η μαζική και ανεξέλεγκτη διάθεση υλικών αυτοδιαγνωστικών τεστ, από οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, οδηγεί σε κατάχρηση, αναξιοπιστία των αποτελεσμάτων για να καταλήξει στην απαξίωση και αυτοκατάργηση του μέτρου.

6) Η δικαιολογία «να εξυπηρετηθεί» ο πολίτης … ο τουρίστας… δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στους κινδύνους και την σοβαρότητα της αντιμετώπισης μιάς τόσο σκληρής και επικίνδυνης πανδημίας.

Το μόνο που ίσως διαφαίνεται σ’ αυτή την προσπάθεια είναι βεβιασμένες κινήσεις! Πού τελικά… που αποσκοπούν και τι προβλήματα δημιουργούν;

Πιστεύουμε ότι από την στιγμή που το Κράτος αποφάσισε να οργανώσει την υγειονομική του άμυνα απέναντι στην πανδημία, στηριζόμενη και σε διαδικασίες αυτοδιάγνωσης, τότε πρέπει να το κάνει σωστά.

Η διάθεση η διανομή και η καταγραφή των self-test πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ελεγχόμενους και ασφαλείς χώρους όπως είναι τα φαρμακεία, οι Δημόσιες δομές υγείας ή και όσες Ιδιωτικές δομές υγείας το θελήσουν.

Όσον αφορά αυτή καθ’ εαυτή την θέση των Εργαστηριακών γιατρών απέναντι στην εφαρμογή διαδικασιών αυτοδιάγνωσης με self-test, θέλουμε να τονίσουμε ότι μετά και από αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του μέτρου, και των διαπιστώσεων που έχουμε κάνει στα εργαστήρια μας και με την εργαστηριακή μας εμπειρία, δυστυχώς επιβεβαιώνεται και επαυξάνεται η αντίθεσή μας στην χάραξη υγειονομικής πολιτικής που στηρίζεται σε μη ακριβή, μη ελεγχόμενα και αναξιόπιστα στοιχεία, όπως αυτά, μέσω της αυτοδιάγνωσης των πολιτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ