ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν στα Χανιά οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου

Ξεκίνησαν στα Χανιά οι εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Ελ. Βενιζέλου
Το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στον προαύλιο χώρο της Βουλής, όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στις 13 Ιουλίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Άρχισαν σήμερα στα Χανιά οι διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της επετείου των 80 ετών από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» στη Χαλέπα, έγιναν οι απονομές των βραβείων του ΙΔ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που φέτος είχε θέμα «Η Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916-1917) και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις».

Την εκδήλωση οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονεμήθηκαν στους:

  • Α΄ βραβείο, Παρασκευή (Εβελίνα) Σούκου, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση
  • Β΄ βραβείο, Χρήστος Τόλης, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο,
  • Γ΄ βραβείο, Αικατερίνη Δασκαλοπούλου, 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη.


«Όταν άρχισα να κάνω αυτή την εργασία δεν περίμενα να φθάσω ως εδώ. Ήταν τεράστια εμπειρία για μένα», δήλωσε η νεαρή μαθήτρια που κέρδισε το πρώτο βραβείο.

«Καλώ όλους τους μαθητές εντός και εκτός Ελλάδος να δοκιμάσουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιους διαγωνισμούς. Να διαβάζουν την ιστορία γιατί μέσα από αυτήν καταγράφονται γεγονότα και αποφάσεις», δήλωσε ο μαθητής που απέσπασε το δεύτερο βραβείο.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η συμμετοχή και η διάκριση», είπε από την πλευρά της η μαθήτρια που απέσπασε το τρίτο βραβείο.

Την κυβέρνηση στην εκδήλωση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Είναι μεγάλη τύχη που οι άνθρωποι του Ιδρύματος κατορθώνουν να προσελκύουν την συμμετοχή τόσων μαθητών σε αυτόν τον διαγωνισμό, σε αυτή την ευγενή άμιλλα. Είδα το μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου το οποίο είναι καταπληκτικό και προτείνω σε όλον τον κόσμο και μάλιστα στα νέα παιδιά να έρθουν να το δουν», δήλωσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε ότι «παρά την δυσκολία του θέματος που φέτος δόθηκε στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 130 παιδιά από σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας».

Στην ίδια εκδήλωση εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ο δικηγόρος Σπύρος Λιονάκης, η Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Αλεξάντρα Πέτσιναρ (Aleksandra Pećinar) και ο κάτοικος Χανίων Κώστας Τζωρτζάκης.

Το πρωί της Κυριακής, θα τελεστεί το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι.

Στο μνημόσυνο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραστούν μεταξύ των άλλων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ