ΕΛΛΑΔΑ

Αναίμακτη επέμβαση αορτικής βαλβίδας με τη μέθοδο TAVI στο Ερρίκος Ντυνάν

Αναίμακτη επέμβαση αορτικής βαλβίδας με τη μέθοδο TAVI στο Ερρίκος Ντυνάν

Με τη λειτουργία πρωτοποριακού κέντρου διαδερμικής εμφύτευσης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων, στο οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δεκάδες επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία, το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center όχι μόνον έχει εξέχουσα θέση στην περιορισμένη λίστα νοσηλευτηρίων με κρατική πιστοποίηση για την εμφύτευση των βαλβίδων με την μέθοδο TAVI, αλλά πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση καρδιοπαθών υψηλού κινδύνου με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους παγκοσμίως.

Ως αναγνωρισμένο κέντρο διαδερμικής εμφύτευσης ειδικών βιολογικών αορτικών βαλβίδων με καινοτόμες επεμβάσεις, έχει τη δική του ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της μεθόδου ΤAVI (Trans-catheter Aortic Valve Implantation) στη χώρα μας. Με τη σύγχρονη επεμβατική μέθοδο αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας εμφυτεύεται μία νέα βιοπροσθετική βαλβίδα στη θέση της παλαιάς εκφυλισμένης και στενωμένης αορτικής βαλβίδας.

Η ανάπτυξη αυτής της διαδερμικής διακαθετηριακής τεχνικής στόχευε αρχικά κυρίως στους ασθενείς άνω των 75 ετών, οι οποίοι είχαν σοβαρού βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας, αλλά λόγω της ηλικίας τους καθώς και άλλων παραγόντων κινδύνου δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, οπότε παρέμεναν συμπτωματικοί και είχαν σαφώς μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης.

Με τη μέθοδο TAVI δόθηκε μία σημαντική και καίρια λύση για αυτούς τους ασθενείς, η οποία βελτίωσε την ποιότητα ζωής και αύξησε πραγματικά το προσδόκιμο επιβίωσής τους.

Η χρησιμοποίηση, εξάλλου, νέων τεχνικών, η βελτίωση των υλικών, καθώς και η ανάπτυξη νέων αορτικών βαλβίδων με διαφορετικό μηχανισμό τοποθέτησης και λειτουργίας (καταγράφονται περισσότερες από 10 πιστοποιημένες) βοήθησε στο να επεκταθεί το εύρος των ασθενών που θεραπεύονται με τη μέθοδο αυτή.

΄Ετσι, η επέμβαση γίνεται ακόμα και σε νεότερους ασθενείς κάτω των 75 ετών (ηλικιακό γκρουπ 65 έως 75 έτη) με λιγότερους παράγοντες κινδύνου με πιο ανώδυνο, αναίμακτο, τρόπο και μικρότερο χρόνο νοσηλείας (συνήθως 3 έως 4 ημέρες) σε σχέση με το κλασικό χειρουργείο.

Το πιστοποιημένο Κέντρο που λειτουργεί στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στελεχώνεται από έμπειρους επεμβατικούς καρδιολόγους (επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Βάιος Τζίφος και μέλη οι κ.κ. Γρηγόριος Παυλίδης, Αθανάσιος Κολυβήρας και Γεώργιος Τζάνης), οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διαδερμικών επεμβάσεων σε ασθενείς με βαλβιδοπάθειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ