ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Εκδηλώσεις στο Σύνταγμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
CNN Greece/ Σπύρος Μελισσάρης

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 102 ετών  από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η αλλαγή της Προεδρικής φρουράς πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ευζώνων οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές ποντιακές στολές.

Όταν έφτασε η ώρα της αλλαγής φρουράς, δύο από τα μέλη της, φορώντας την παραδοσιακή στολή του Πόντου, τη Ζίπκα, στάθηκαν δίπλα στους εύζωνες κι έκαναν μαζί τους την αλλαγή.

Μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, όπου έκανε κατάθεση στεφάνου.

Σημειώνεται πως η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού - που από το 1994 αναγνωρίζεται επισήμως από την ελληνική πολιτεία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου - αναφέρεται στα βίαια, μαζικά, φονικά γεγονότα, της δεύτερης και της αρχής της τρίτης δεκαετίας του 20αι., που συνέβησαν στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό και την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ